CDR.cz - Vybráno z IT

Bývalý zaměstnanec Microsoftu byl obviněn za únik informací o Windows 7 a 8

nepřehlédněte
Alex Kibkalo, ex-zaměstnanec Redmondského giganta, porušil smlouvu o mlčenlivosti. Za své činy byl zadržen a je jasné, že získané důkazy hrají v jeho neprospěch.

Nikdy nedělejte něco, čeho byste později mohli litovat. Tohoto hesla se bohužel nedržel ruský občan Alex Kibkalo, který v době, kdy ještě pracoval pro Microsoft jako softwarový architekt, vypustil do světa screenshoty jednoho z buildů operačního systému Windows 8. Ve středu 19. března 2014 byl proto Alex Kibkalo zadržen a obviněn za krádež a únik citlivých informací firmy.

Alex Kibkalo

Cenné obchodní tajemství Kibkalo poskytl jednomu nejmenovanému francouzskému blogerovi, s nímž se údajně seznámil na internetovém fóru. Měla to být odplata Microsoftu za to, že jako zaměstnanec od něj dostal špatné výkonnostní hodnocení. Bloger získané informace zveřejnil online a později byl zásobován ještě dalšími screenshoty a částmi zdrojových kódů, které monitorovaly vývoj nové platformy. Dotyčný Francouz se rázem stal vyhledávaným zdrojem informací.

Zmíněné obrázky připravovaného systému se rozšířily po celém světě a dostaly se také pod ruce našich redaktorů na DIITu, kteří vás o nich informovali před třemi roky. Kromě obrázků se však dostal online také vývojový balíček pro aktivační server (Activation Server Software Development Kit), který hackerům výrazně usnadnil práci s překonáním zabezpečovacích prvků, což napomohlo k rozšíření softwarového pirátství.

Jestli si lámete hlavu nad tím, jak došlo k odhalení pachatele, následuje vysvětlení. Francouzský bloger v září 2012 kontaktoval Microsoft z důvodu ověření produktového kódu pro Windows 8, který mu Kibkalo poslal. Po ověření kódu se vyšetřovatelé zaměřili na blogerův Hotmail účet a instant messenger, kde našli jeho komunikaci s ex-zaměstnancem. V jedné konverzaci obviněný dokonce tvrdil, že se vloupal do jedné z budov Microsoftu, aby zkopíroval data na serveru. Kibkalo, který se v minulosti chlubil rovněž únikem informací ohledně Windows 7, nyní čelí obvinění za spáchání několika trestných činů.

Alex Kibkalo pracoval pro Microsoft v Rusku a následně byl přeložen do Libanonu. Od Microsoftu odešel po sedmi letech v září 2011 a v současné době pracoval na pozici produktového manažera ve firmě 5nine Software se sídlem v Bostonu ve státě Massachusetts, která má pobočky také v ruských městech Moskva a St. Petersburg.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bývalý zaměstnanec Microsoftu byl obviněn za únik informací o Windows 7 a 8

Pátek, 21 Březen 2014 - 20:33 | GeorgeZeman | Windows zdarma jako free to play.Chces novou...
Pátek, 21 Březen 2014 - 19:34 | Daniel Křenský | Pokud by windoiws byl zdarma a místo...
Pátek, 21 Březen 2014 - 14:39 | Pety | Viz http://www.cnews.cz/clanky/vysledek-afery-...
Pátek, 21 Březen 2014 - 13:35 | DRK | Ono je dovoleno jen tak (na základě toho, že si...

Zobrazit diskusi