CDR.cz - Vybráno z IT

Chystají se vesmírné platby, kdy budeme nakupovat na orbitě?

paypal-galactic-2013-06-27-01
PayPal plánuje vstoupit do galaktického byznysu a vytvořit koncept směny mimo hranice Země. „Nadešel čas tvořit budoucnost. Takovou, kde nemluvíme pouze o světových platbách. Rozšiřujeme naši vizi mimo Zemi, do vesmíru,“ sdělil prezident společnosti David Marcus. Tvoří se celý nový trh, který bude za pár dekád naprosto normální a běžně využívaný?

„Jak uvažujeme o osídlení jiných planet, je nutné se zabývat i praktickými skutečnostmi,“ pokračuje v narážce právě na platební systém, který umožní směnu i za hranicemi naší planety. PayPal letos tedy slaví patnáctileté výročí od svého založení symbolicky nastavením nového směru až ke hvězdám. Budoucího představení celého projektu se zúčastní známý ufolog Jill Tarter, bývalý astronaut Buzz Aldrin a zástupci NASA. Stane se tak příhodně v kalifornském Mountain View, tedy městě v Silicon Valley, což je Mekka ICT průmyslu a futuristických nadšenců všeho druhu.

Paypal-space

Ředitel komunikace podniku Anuj Nayar zabrousil i do kultury: „Star Trekem počínaje a Battlestar Galacticou konče, všude tam mají směnu.“ Právě oblíbené sci-fi filmy a seriály by mohly být do jisté míry inspirací a předlohou budoucích byznys modelů pro tvorbu funkční a zejména ziskové platební koncepce. „Je to obrovský a odvážný úkol. V současnosti ani moc nevíme všechny otázky, natožpak odpovědi,“ zamýšlí se Nayar. Podle něj mají inženýři naprosto volné pole působnosti, mohou tedy libovolně bádat a vytvořit téměř cokoliv. Výsledek pak do určité míry může ovlivnit i platby na Zemi.  „Hledat cesty, jak se ve vesmíru bavit a pracovat, se daří. Všichni tam budeme zkrátka chtít,“ poznamenal Tarter, jehož v práci inspiroval mysteriózní vědecko-fantastický snímek Roberta Zemeckise s Jodie Foster v hlavní roli – Kontakt. „Nevyhnutelně bude potřeba nějaký druh peněz,“ dodává.

Potenciál vesmírného byznysu v poslední době začíná nabírat na síle. Firma Virgin Galactic chystá na konec roku první komerční let do vesmíru, o což se zajímá i SpaceX známého amerického podnikatele Elona Muska, který vede i automobilku Tesla Motors, o níž jsme nedávno psali. Ta představila superrychlý koncept výměny baterie u elektromobilu a snaží se jít vstříc inovacím skutečně naplno. Jiná, tentokrát ruská společnost plánuje do pěti let otevřít vesmírný hotel. Budeme se tedy v blízké či vzdálené budoucnosti vypravovat na dovolené jinam, než do oblíbených destinací, jako je Amerika, Asie či Chorvatsko?

paypal-galactic-space-tourism

Mohlo by vás také zajímat:

Glosa autora: Jako milovník science-fiction a všeho pokrokového se osobně na objevování vesmíru velmi těším. Naskytne se celá řada příležitostí, ať už na straně poptávky či nabídky. Byť si na to pravé cestování hyperprostorem s umělou gravitací zřejmě ještě nějaký ten pátek počkáme, je čím dál více vidět, že Země skutečně není a nebude tím jediným prostorem, na němž bude možné v budoucnu fungovat, užívat si, relaxovat či objevovat něco nového. Je víc a víc zřejmé, že s tím počítají i velké korporace. Koupili byste si takový týdenní zájezd na orbitu? :-)

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chystají se vesmírné platby, kdy budeme nakupovat na orbitě?

Pondělí, 8 Červenec 2013 - 14:55 | HKMaly | ... kolik budou pro ty vesmirne platby dane?
Čtvrtek, 4 Červenec 2013 - 08:27 | AndyF1 | Ale jo coby som si nekupil. Mat majetok ako Bill...
Čtvrtek, 4 Červenec 2013 - 00:15 | ANDREW | ..slysim to uplne zive :-) "Brunt, FCA....

Zobrazit diskusi