CDR.cz - Vybráno z IT

Smartwatch ze smartphonu: Dobrý koncept?

limbo-1
Jihokorejský designér krásného jména Jeabyun Yeon představil svůj návrh pružného chytrého telefonu. Lze jej ohnout do té míry, že si z telefonu uděláte hodinky. Chytré, samozřejmě. Je to správná cesta?

Koncept se jmenuje Limbo, což je mimo jiné i karibský tanec vyznačující se podlézáním tyče, pro čež se musí tanečník více či méně prohnout. S tloušťkou 6,1 milimetrů lze toto zařízení patřičně natvarovat a nasadit na ruku, na níž pak bude zářit displej o velikosti 4,3 palce. Podle autora bude tělo smartphonu vyrobeno z vyšších polymerů a rovněž materiálu TPU (zkratka od chemického označení Thermoplastic polyurethane), což je hybrid plastu a křemíku. Vyznačuje se především vysokou elasticitou a odolností vůči mastnotě či olejům. Stroj má mít tři pevné a dvě upravitelné části.

limbo-popis-4

Lze si vybrat z různých barevných kombinací, pro dámy je připravena oblíbená růžová. Fotoaparát má 8 megapixelů, nechybí Wi-Fi ani bluetooth. Dočkat se máme dle designéra i podpory sítí 5G či bezdrátového nabíjení. Jako operační systém nás pozdraví starý dobrý Android.

limbo-popis-2

S tímto multifunkčním počinem by tedy odpadal problém malých displejů a možností funkcionalit některých chytrých hodinek. Vyvstává však jiná daň, a to je rozměrnost jako taková. Otázkou je, zdali a nakolik se do budoucna podaří tyto nedostatky vyladit. Cesta to nemusí být nakonec vůbec špatná, byť nepochybně nebude jediná, což nabídne lepší výběr pro koncového uživatele.

limbo-popis-3

Mladý Jihokorejec není jediný, kdo cítí příležitost. Samsung pracuje na ohybatelných plastech místo skla, stejně tak se spekuluje o aktivitě společnosti Apple v této do budoucna jistě slibné oblasti. Komu by se ostatně nelíbilo mít ultramoderní náramek, který by obstaral veškeré potřeby uživatele, umožnil zavolat naší drahé polovičce a ještě vypadal hezky?

limbo-1

Mohlo by vás zajímat:

 

Zdroje: 

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Smartwatch ze smartphonu: Dobrý koncept?

Čtvrtek, 18 Červenec 2013 - 11:38 | rman | Jakykoliv klepnuti o roh stolu v tom ohybu ten...
Čtvrtek, 18 Červenec 2013 - 09:53 | kubik | Normalni hodinky nenosim, protoze se mi pod nima...

Zobrazit diskusi