CDR.cz - Vybráno z IT

DARPA odstartovala projekt útočného dronu LongShot. Bude odpalován ze stíhačky

Americká vojenská agentura DARPA vybrala tři společnosti, které mají vytvořit návrhy útočného dronu LongShot. Půjde o dron s výzbrojí, který bude odpalován ze stíhacího letounu nebo bombardéru.

Agentura DARPA, která je zodpovědná za vývoj nových vojenských technologií odstartovala 8. února letošního roku projekt vývoje bezpilotního letounu s kódovým označením LongShot. Ve zkratce jde o koncepci dálkově ovládaného zbraňového systému, kdy je jeden nosič zbraní (dron) část letu během mise přepravován dalším nosičem zbraní (pilotovaným letounem).

Dron LongShot bude bezpilotním letounem, který se bude podobat řízené střele. Díky svému tvaru a velikosti se bude vyznačovat nízkým RCS (radarovým průřezem letounu) a uvnitř svých vnitřních šachet ponese celkem dvě protiletadlové střely vzduch-vzduch. Letoun s lidskou posádkou vybavený touto zbraní bude moci odpálit dron se zbraněmi na větší vzdálenosti od cíle, tedy nemusí se zbytečně vystavovat riziku a nepřátelské protivzdušné obraně. Dron LongShot dále může provádět hlídkování a pružně reagovat na právě objevené hrozby.

Úkol navrhnout útočný dron LongShot dostaly od agentury DARPA společnosti General Atomics, Lockheed Martin a Northrop Grumman. Rozběhla se tak první fáze projektu, kdy výše uvedené společnosti vytvoří předběžné návrhy bezpilotních letounů. V další fázi pak dojde na vytvoření technologických demonstrátorů, které budou odpalovány ze stíhacího letounu, podobně jako řízená střela. Pro fiskální rok 2021 je na tento projekt vyčleněno celkem 22 miliónů dolarů.

Dron bude zavěšen u stíhačky na externích zbraňových pylonech a u bombardérů bude přepravován ve vnitřních šachtách. Největší využití se jeví u stíhacích letounů jako jsou F-15EX nebo F-16V, které nemají takové stealth vlastnosti jako F-22 a F-35. Díky těmto dronům by našly tyto stíhačky další větší uplatnění na vzdušném digitálním bojišti budoucnosti. Časem by tyto bezpilotní letouny mohla ovládat umělá inteligence Skyborg. Podobně jako se s ní počítá u robotických wingmanů pro 5. a 6. generaci stíhacích letounů.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku DARPA odstartovala projekt útočného dronu LongShot. Bude odpalován ze stíhačky

Středa, 10 Únor 2021 - 13:55 | corwin78 | Mnohem lepší :-)
Středa, 10 Únor 2021 - 13:20 | Ereb | Ok beru výtku. Trochu jsem upravil nadpis, tak...
Středa, 10 Únor 2021 - 10:34 | corwin78 | Přesně tak, ten nadpis a perex jsou otřesné.
Středa, 10 Únor 2021 - 09:26 | Gath G | Tak mi chvíli trvalo, než jsem pochopil, kdo...

Zobrazit diskusi