CDR.cz - Vybráno z IT

Discord zablokován v Rusku a Turecku kvůli šíření nelegálního obsahu

Zdroj: Shuttestock

Populární komunikační platforma Discord čelí náhlému zákazu v Rusku a Turecku. Důvodem jsou údajné nelegální aktivity probíhající na této službě, což znemožňuje legitimním uživatelům v těchto zemích přístup k aplikaci a webovým stránkám.

Blokace bez předchozího varování

Od včerejšího dne si mnoho uživatelů z Ruska a Turecka stěžuje na nemožnost připojení k Discordu bez použití VPN nebo proxy serverů. Na sociálních sítích a fórech, jako je Reddit, se objevují zprávy o náhlém přerušení služby. Jeden z uživatelů napsal: "Bohužel je to pravda, můj přítel může Discord používat jen s VPN. Rusko opravdu zakazuje všechno..."

Testování připojení přes VPN servery v Turecku ukázalo, že aplikace není schopna se aktualizovat a načíst obsah, dokud není VPN odpojeno. To potvrzuje plošnou blokaci na úrovni státní infrastruktury.

Oficiální reakce a důvody blokace

Ruský úřad pro dohled nad komunikacemi, Roskomnadzor, potvrdil, že přístup k Discordu byl omezen kvůli porušení národní legislativy. Ve svém prohlášení uvedl: "Přístup k messengeru Discord je omezen v souvislosti s porušením požadavků ruské legislativy, které jsou nezbytné k zabránění využívání messengeru pro teroristické a extremistické účely, nábor občanů k jejich páchání, prodej drog, v souvislosti s umístěním nelegálních informací."

Anton Gorelkin, místopředseda výboru Státní dumy pro informační politiku, dodal, že Discord odmítl spolupracovat s ruskými zákony a nechtěl vstoupit do dialogu s Roskomnadzorem, což vedlo k "krajním opatřením" v podobě blokace.

V Turecku byl Discord údajně zablokován na základě rozhodnutí soudu v Ankaře v případu týkajícím se zneužívání dětí a obscénního obsahu, který měl být na platformě hostován. Turecký ministr spravedlnosti Yilmaz Tunc uvedl na sociální síti X, že Discord porušil článek 8/1 zákona č. 5651. Navíc se objevily zprávy o tom, že vláda měla obavy z využívání Discordu pro organizaci protestů a šíření falešných informací.

Dopady na uživatele a budoucnost platformy

Uživatelé v obou zemích se snaží najít způsoby, jak blokaci obejít, ale úspěšnost je různá. Některé VPN služby fungují, jiné jsou již také zakázány. Navíc používání VPN může vést k právním postihům, což situaci dále komplikuje.

Blokace Discordu v těchto zemích představuje významný zásah do svobody komunikace a vyvolává otázky o regulaci internetu a cenzuře. Mnoho legitimních komunit a profesionálů nyní hledá alternativy pro svou online komunikaci.

Zdroj: Shutterstock

Reakce společnosti Discord a mezinárodní ohlas

K dnešnímu dni společnost Discord nevydala oficiální prohlášení k situaci. Uživatelé i odborníci čekají na další vývoj a doufají v nalezení řešení, které by obnovilo přístup k platformě v postižených zemích.

Mezinárodní komunita sleduje tyto události s obavami. Blokace populárních komunikačních platforem může mít dalekosáhlé důsledky pro svobodu slova a přístup k informacím. Organizace pro lidská práva a internetovou svobodu již vyjádřily své znepokojení rostoucí tendencí státní kontroly nad digitální komunikace.

Diskuse ke článku Discord zablokován v Rusku a Turecku kvůli šíření nelegálního obsahu

Žádné komentáře.