CDR.cz - Vybráno z IT

Elon Musk byl málem sesazen kvůli svému Twitteru. Tesla by však bez něj zemřela

Elon Musk nedávno uveřejnil tweet, kde informoval o svém záměru převzít Teslu a vyplatit všechny akcionáře. Díky tomu byla na něj podána žaloba ze strany SEC, která dopadla pro Teslu i Muska celkem negativně. Mimo velké pokuty nesmí být Musk ve správní radě.

Elon Musk, jakožto výrobce elektromobilů Tesla a zároveň generální ředitel v jedné osobě, se dohodnul s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) na urovnání celé nepříjemné situace týkající se jeho tweetu ze srpna tohoto roku, ve kterém informoval svět, že uvažuje o kompletním převzetí Tesly a zároveň stažení veškerých jejich akcií z veřejně obchodovatelného trhu. Financování celého nápadu měl již prý zajištěno a byl ochoten každou akcii vyplatit částkou 420 dolarů.

Na základě tohoto tweetu podal SEC žalobu, ve které se opřel o Muskův výrok a záměr stažení akcií. Podle SEC neměl žádný skutečný podklad pro toto tvrzení a tím pádem byl celý výrok nepravdivý a zavádějící. Díky tomuto tweetu, který údajně poškodil i investory, zavládl na burze po nějakou dobu chaos.

Jako pokutu musí zaplatit oba zúčastněné subjekty, to znamená Musk i Tesla, každý více než 443 milionů korun. Dále SEC informoval, že Musk musí odstoupit z funkce předsedy správní rady do 45 dní a zároveň nesmí být do této funkce znovu zvolen po dobu nejméně dalších tří let.

SEC původně požadovala i odstoupení Muska z pozice generálního ředitele a zákaz vykonávat vysokou funkci v čele jakékoliv veřejně obchodovatelné společnosti. Později však SEC ustoupila a Musk může prozatím setrvat na pozici generálního ředitele. Podle investorů je Musk „tažným motorem“ Tesly a bez něj by pravděpodobně musel již tak ztrátový podnik zápasit o přežití na trhu.

Tesla je na druhé straně obviněna, že nemá žádnou kontrolu nad tím, co Musk posílá do světa za informace ohledně společnosti. Musk i Tesla zaujali shodně neutrální postoj a ani jeden ze subjektů nevydal žádné prohlášení, které by jakékoliv tvrzení potvrzovalo či vyvracelo.

Díky této žalobě se následně akcie Tesly na burze propadly o zhruba 14 %. Jedná se o nejprudší jednodenní pokles za posledních pět let. Tento pokles má za následek snížení celkové hodnoty společnosti o sedm miliard dolarů.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Elon Musk byl málem sesazen kvůli svému Twitteru. Tesla by však bez něj zemřela

Středa, 3 Říjen 2018 - 18:24 | David Foltyn | ten clanek je jaksi neuplny, SEC nabidla 2 (nebo...
Úterý, 2 Říjen 2018 - 17:01 | Pety | Musk je fakt dobrej, už mu patří i Twitter.

Zobrazit diskusi