CDR.cz - Vybráno z IT

Elon Musk spustí TruthGPT, konkurenci ChatGPT, založenou údajně na pravdivosti

Zdroj: Shutterstock

Podle Elona Muska je počínání společnosti OpenAI, kterou sám kdysi založil, nezodpovědné a nebezpečné. OpenAI je navíc velice úzce spjato se společností Microsoft. Elon Musk proto chce spustit konkurenci pro ChatGPT, která by se zaměřovala na pravdu a na bezpečnost lidstva.

Zdroj: Shutterstock

Před několika dny jsme vás informovali o tom, že Elon Musk založil novou společnost a jeho pravděpodobným záměrem je vytvořit konkurenci pro ChatGPT. Nyní se již nejedná o spekulace, ale jistotu. Sám Elon Musk totiž oznámil, že chce spustit vlastní platformu založenou na umělé inteligenci, která ponese název „TruthGPT“.

Podle Elona Muska se totiž společnost OpenAI, kterou kdysi založil, stala jen ziskovou organizací pracující pro společnost Microsoft. Pro Fox News uvedl, že dle jeho názoru OpenAI cvičí ChatGPT k tomu, aby lhala. Zároveň zmiňuje, že se nejedná o otevřený jazykový model.

Zdroj: Shutterstock

Spoluzakladatel společnosti OpenAI, Larry Page, prý pochybil v oblasti bezpečnosti umělé inteligence. Naproti tomu TruthGPT by měla být přesným opakem, tedy chatbotem, který bude hledat vždy pravdu a tím přispět i k větší bezpečnosti chránící lidstvo a ne ohrožující. Pro vývoj této nové platformy již založil společnost X.AI Corp. a již začal i najímat odborníky z oblasti vývoje umělé inteligence.

Pozoruhodné je, že oznámení o vytvoření nového chatbota TruthGPT přišlo chvilku potom, co sám Musk podepsal otevřený dopis, ve kterém prosazuje pozastavení vývoje umělé inteligence na šest měsíců. Lidé si prý neuvědomují, že umělá inteligence může být pro lidstvo více nebezpečná, než rozbité letadlo či špatně vyrobený automobil, protože má potenciál civilizační destrukce.

Diskuse ke článku Elon Musk spustí TruthGPT, konkurenci ChatGPT, založenou údajně na pravdivosti

Pondělí, 24 Duben 2023 - 08:37 | urban | Přesně stejná otázka napadla i mě. Čí pravda to...
Pátek, 21 Duben 2023 - 10:42 | CyberAngel | Jenom je potřeba klarifikovat, že OpenAI...
Pátek, 21 Duben 2023 - 09:48 | miro | Čihák je tiež údajne len AI, prvá generácia.
Pátek, 21 Duben 2023 - 09:15 | Tomas A | Keď tak pozerám okolo seba, ľudstvo zjavne...

Zobrazit diskusi