CDR.cz - Vybráno z IT

Elon Musk stahuje žalobu proti OpenAI

Zdroj: Shuttestock

Elon Musk stáhl svou žalobu na OpenAI, kterou podal v únoru tohoto roku. Ta obvinila spoluzakladatele Sama Altmana a Grega Brockmana z porušení neziskového statutu organizace a upřednostňování zisků nad původní vizí pomoci lidstvu prostřednictvím umělé inteligence.

Musk v 35stránkové žalobě tvrdil, že OpenAI se stala „de facto dceřinou společností s uzavřeným zdrojem“ společnosti Microsoft, která do OpenAI investovala 13 miliard dolarů a vlastní 49procentní podíl. Tato investice Microsoftu umožnila integraci technologie OpenAI do produktů jako Windows a Office, včetně nástrojů AI známých jako Copilot.

Zdroj: Shutterstock

OpenAI požádala soud o zamítnutí žaloby s argumentem, že Musk by mohl využít jakékoli získané informace k získání přístupu k „vlastnickým záznamům a technologiím společnosti“. Společnost rovněž uvedla, že neexistuje žádná zakládající smlouva, kterou by mohla porušit.

Žaloba se však dostala do slepé uličky, když Musk náhle rozhodl o jejím stažení den předtím, než měl soudce vyslechnout žádost OpenAI o propuštění. Důvody pro tento krok zůstávají nejasné, protože jak OpenAI, tak Muskův právník Alex Spiro odmítli poskytnout komentář.

Musk, jeden ze zakladatelů OpenAI z roku 2015, opustil společnost o tři roky později kvůli neshodám ohledně směřování organizace. V současnosti provozuje vlastní AI startup xAI, který vyvinul Groka, konkurenta ChatGPT. Grok je integrován do platformy X a je dostupný platícím uživatelům. Nedávno xAI získalo financování ve výši 6 miliard dolarů od investorů jako Andreessen Horowitz a Sequoia Capital.

V pondělí Musk také oznámil, že jeho společnost zakáže zařízení Apple, což je reakce na integraci ChatGPT do operačních systémů Apple prostřednictvím partnerství s OpenAI.

Tento krok Muska je dalším dílem složitého vztahu mezi ním a OpenAI, který je charakterizován jak spoluprací, tak konkurencí na poli umělé inteligence. Jaký bude mít tento krok dopad na budoucnost obou společností, ukáže až čas.

Diskuse ke článku Elon Musk stahuje žalobu proti OpenAI

Žádné komentáře.