CDR.cz - Vybráno z IT

Elonu Muskovi září oči: SpaceX vynáší novou posádku na ISS pro NASA

Zdroj: Shutterstock

SpaceX, raketová společnost Elona Muska, úspěšně vypustila čtyřčlennou posádku na cestu k Mezinárodní vesmírné stanici. Mezi členy posádky patří dva astronauti z NASA, ruský kosmonaut a astronaut ze Spojených arabských emirátů. Tento úspěšný start je dalším milníkem ve vývoji vesmírných cest soukromých společností.

V Kennedyho vesmírném středisku na Floridě odstartovala nosná raketa SpaceX s autonomní kapslí Crew Dragon jménem Endeavour. Kolem 12:34 se 25patrová kosmická loď zvedla ze startovací věže a devět motorů Merlin následovaly ohnivé kokony a pára. Přímý přenos NASA přitom zachytil nádherný pohled na kosmickou loď, jak vzlétla do oblak. 

Posádka kosmické lodi Crew Dragon od SpaceX se vydala na svou cestu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kam má dorazit v pátek ráno. Po úspěšném startu z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě se posádka vydává na téměř 25hodinovou cestu k laboratoři obíhající ve výšce asi 420 km nad Zemí. Start se původně měl uskutečnit již v pondělí, ale musel být zrušen kvůli technické závadě. Po vyřešení problému se však podařilo úspěšně vystartovat a posádka se nyní chystá na šestiměsíční vědeckou misi v mikrogravitaci.

NASA již vyslala na Mezinárodní vesmírnou stanici celkem šest speciálních týmů společnosti SpaceX od května 2020, kdy se Elon Musk, miliardář a generální ředitel společností Tesla a Twitter, začal podílet na vysílání amerických astronautů na oběžnou dráhu. Poslední mise byla vedena 59letým velitelem Stephenem Bowenem, bývalým důstojníkem ponorek amerického námořnictva, který má za sebou tři rakeplánové lety, sedm volných výstupů v kosmu a více než 40 dní strávených na oběžné dráze.

 

Zdroj: Shutterstock

Warren "Woody" Hoburg, inženýr a komerční pilot, který působí v NASA, se stal členem posádky Crew 6. Tato mise je pozoruhodná také díky účasti astronauta ze Spojených arabských emirátů, Sultana Alneyadiho, který je druhým Emirátem, jenž se dostal do vesmíru a prvním, který byl současně vybrán jako člen posádky pro dlouhodobý pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici ze základny v USA. První emirátský astronaut odstartoval na oběžnou dráhu v roce 2019 na ruské kosmické lodi.

Čtyřčlennou posádku Crew 6 doplňuje 42letý ruský kosmonaut Andrej Fedjajev, který je stejně jako Alneyadi inženýr a nováček ve vesmírných letech - na misi byl vyslán ovšem jako specialista.

Navzdory zvýšenému napětí mezi Spojenými státy a Ruskem kvůli ruské invazi na Ukrajinu se kosmonaut Andrej Fedjajev stane druhým, kdo poletí na palubě americké kosmické lodi v rámci obnovené dohody o sdílení letů, kterou podepsaly v červenci NASA a ruská kosmická agentura Roskosmos. Tým Crew 6 na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se setká s dalšími sedmi astronauty - třemi členy NASA, včetně velitelky Nicole Aunapu Mannové, první ženy indiánského původu, která letěla do vesmíru, třemi ruskými astronauty a jedním japonským.

ISS je spojena celkem s 15 zeměmi, včetně USA, Ruska, Kanady, Japonska a 11 evropských zemí, přičemž je nepřetržitě provozována více než dvacet let.

Zdroj: Shutterstock

Je však nutné podotknout, že se před touto misí odehrály dva incidenty, při kterých unikla chladicí kapalina z ruských kosmických lodí připojených k orbitální stanici. S největší pravděpodobností je způsobil únik mikrometeoroidů, malých zrn vesmírných hornin, které se rozptýlily v prostoru a s vysokou rychlostí narazily do lodi.

Jednou z postižených ruských lodí byl modul Sojuz, který v září vynesl na stanici dva kosmonauty a jednoho astronauta na šestiměsíční misi - ten se má nyní v březnu uzavřít. V sobotu však dorazila na stanici prázdná náhradní loď Sojuz, která má posádku dopravit zpět na Zemi.

Tagy: 
Zdroje: 

reuters.com

Diskuse ke článku Elonu Muskovi září oči: SpaceX vynáší novou posádku na ISS pro NASA

Žádné komentáře.