CDR.cz - Vybráno z IT

EU tlačí na Metu kvůli vypnutí CrowdTangle: Hrozí ztráta transparentnosti

Zdroj: Shuttestock

Rozhodnutí společnosti Meta vypnout CrowdTangle, nástroj, který se stal neocenitelným zdrojem pro výzkumnou komunitu a novináře, vyvolalo intenzivní reakci ze strany regulátorů Evropské unie (EU). Tento krok přichází v kritické době, kdy se svět připravuje na několik významných voleb, a kdy je transparentnost online diskusí a šíření informací klíčová pro demokratické procesy.

Význam CrowdTangle pro výzkumníky a společnost

CrowdTangle se stal populárním nástrojem díky své schopnosti monitorovat a analyzovat veřejně dostupný obsah na platformách Facebook a Instagram. Výzkumníci, novináři a organizace občanské společnosti využívali tento nástroj k sledování šíření informací, včetně dezinformačních kampaní, a k analyzování trendů v online diskurzu. Jeho význam se výrazně zvýšil v kontextu rostoucích obav z šíření dezinformací během volebních kampaní.

Obavy Evropské komise

Evropská komise (EK) opakovaně vyjádřila obavy ohledně toho, jak Meta nakládá s volbami a souvisejícími informacemi na svých platformách. Vypnutí CrowdTangle bylo proto vnímáno jako krok zpět v oblasti transparentnosti. EK upozornila, že ukončení tohoto nástroje přichází v nevhodnou dobu, a naléhavě vyzvala společnost Meta, aby poskytla podrobnější informace o svých plánech a opatřeních týkajících se zpřístupnění dat pro výzkumné účely.

Zdroj: Shutterstock

Regulační orgány EU připomněly Meta její povinnosti vyplývající z nového zákona o digitálních službách (DSA), který klade důraz na transparentnost a odpovědnost online platforem. DSA zavazuje společnosti, jako je Meta, k tomu, aby zajistily výzkumníkům přístup k datům, která jsou nezbytná pro sledování a analýzu obsahu, což je zvláště důležité v období před volbami.

Meta a náhrada za CrowdTangle

Meta se pokusila odpovědět na tyto obavy tím, že představila nový nástroj nazvaný Meta Content Library & API. Tato platforma byla oznámena jako náhrada za CrowdTangle a měla by poskytovat komplexnější přehled o dění na platformách společnosti Meta. Avšak mnoho výzkumníků a organizací vyjádřilo zklamání, protože Meta Content Library neobsahuje všechny funkce, které nabízelo CrowdTangle. Přístup k tomuto novému nástroji je navíc mnohem přísněji kontrolován, což ztěžuje jeho využívání pro širokou výzkumnou komunitu.

Kritika a výzvy do budoucna

Kritici Mety poukazují na to, že omezení přístupu k nástrojům pro analýzu online obsahu přichází v době, kdy je monitorování a odhalování dezinformací klíčové pro ochranu demokratických procesů. Výzkumníci se obávají, že bez přístupu k nástrojům, jako byl CrowdTangle, budou mít obtíže při odhalování manipulací a dezinformačních kampaní, což může ohrozit transparentnost voleb.

Evropská komise v reakci na tyto kroky nadále tlačí na Meta, aby poskytla jasné odpovědi a zajistila, že nová opatření budou dostatečně účinná a přístupná pro všechny relevantní aktéry. Tento tlak by mohl vést k tomu, že Meta bude muset přehodnotit svůj přístup a nabídnout výzkumné komunitě lepší přístup k datům, která jsou nezbytná pro sledování online obsahu v době voleb a dalších klíčových událostí.

Zdroje: 

Diskuse ke článku EU tlačí na Metu kvůli vypnutí CrowdTangle: Hrozí ztráta transparentnosti

Pondělí, 19 Srpen 2024 - 08:26 | miro | už transparentne zistili, ako fonLajno "...

Zobrazit diskusi