CDR.cz - Vybráno z IT

Evoluce, revoluce: Na Filipínách objevili nový druh člověka, Homo luzonensis

Skupina vědců objevila nový dosud neznámý vývojový stupeň mezi starobylými lidmi a lidmi moderními. Tým vědců publikoval svůj revoluční objev v odborném časopise Nature. Jedná se o důkaz, že stále ještě o svém vlastním vývoji nevíme vše.

Na Filipínách byl vědeckou skupinou učiněn objev nového vývojového mezistupně člověka. Tento dnes již vyhynulý předek dostal název podle největšího filipínského ostrova Luzon -Homo luzonensis. Tým výzkumníků o tomto objevu informoval širokou veřejnost ve v odborném časopisu Nature. Zmiňují se zde, že šlo pravděpodobně o jakýsi mezistupeň v evoluci mezi prastarými stupni vývoje a současnými moderními lidmi.

Podle BBC je klidně možné, že Homo luzonensis pocházejí stejně jako většina lidí z Afriky, odkud se pravděpodobně přemístil o tisíce kilometrů jinam. V očích vědců je migrace na takovou vzdálenost téměř nemožná. Nastává zde tedy zajímavé zjištění, kde jihovýchod Asie obývalo současně hned několik naprosto oddělených skupin lidí na různých vývojových stupních.

Veškeré vykopávky a archeologické nálezy byly uskutečněny v jeskyni Callao a bylo nalezeno celkem třináct pozůstatků Homo luzonensis v podobě zubů a částí kostí. Odborníci se shodují, že se jednalo o pozůstatky ze tří jedinců, kteří zde pobývali zhruba před padesáti až šedesáti tisíci let.

Další z podobných vývojových stádií žijících zhruba ve stejném období byl objeven před zhruba 15 lety na indonéském ostrově Flores a díky své podobě byl přejmenován na „hobita.“ Je to prakticky jen další důkaz, že stále ještě není zcela jasné, jak přesně a z jakých vývojových stadií se vyvinul současný člověk.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Evoluce, revoluce: Na Filipínách objevili nový druh člověka, Homo luzonensis

Pondělí, 15 Duben 2019 - 10:47 | DRK | Vždycky mně fascinuje když antropologové na...
Sobota, 13 Duben 2019 - 12:49 | Gaunter | 1 apríl to zrejme nebude lebo je toho plný...
Pátek, 12 Duben 2019 - 12:32 | Jack FX | máte trochu zpoždění, 1. apríla bylo minulý týden...

Zobrazit diskusi