CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook chystá novou funkci, varuje vás při uploadu opileckých fotek

Drunk Man
Uživatelé fotí jako o život, aby se pochlubili. Někdy jim ani nepřijde, že jsou snímky nevhodné. Facebook je chce novým nástrojem varovat před nahráváním takových fotografií dříve, než bude pozdě.

Sociální sítě si žijí vlastním životem. I když je někteří uživatelé odmítají používat, stále se můžeme setkat především s mladistvými osobami, pro něž je používání sociálních sítí společenskou povinností. Facebook však dokáže být i dost nevděčný nástroj, stačí na něj dát nevhodnou fotografii a můžete mít do budoucna problém například při hledání práce. To si mnozí uživatelé neuvědomují a pravidelně na Facebook uploadují fotografie ze svého každodenního života, aby byli zajímaví pro své internetové přátele.

Lidé ztrácí soudnost sami nad sebou a neuvědomují si, že na pořízeném snímku nevypadají zrovna moc lichotivě. Facebook vyvíjí nový systém, který má v takových situacích pomoci. Jakmile bude uživatel chtít na síť přidat fotografii, na níž vypadá v podnapilém stavu, Facebook se ho zeptá, zda své konání myslí vážně zobrazením varovné hlášky: "Jste si jistí, že chcete, aby tohle viděla vaše matka nebo váš šéf?"

Facebook (no)privacy steal

Vývojář FB Yann LeCun prozradil, že by měl systém umět v budoucnu poznat, zda vás někdo na fotce neoznačil bez vašeho vědomí. Sociální síť to zatím ještě neumožňuje, ale blíží se údajně další aplikace, která vám před zveřejněním zprávy nabídne odpovídající hashtagy, tedy klíčová slova označená křížkem.

Trochu mi zůstává rozum stát nad tím, zda je tento nástroj vůbec k něčemu dobrý. Jak vůbec může umělá inteligence poznat, že vypadáte škaredší, než doopravdy jste? Co když se vám ta fotka prostě líbí? Když tam tu fotku někdo chce dát, tak ji tam dá i přes nějaké varování. Pokud se tak hloupé vylepšení na Facebooku někdy objeví, doufám, že půjde bleskurychle vypnout, než vymyslí jiné dotěrné dotazy typu: "Opravdu chcete fotku odeslat?" Kliknete "ano". A na to vyskočí druhá s nějakým textem urážejícím vaši osobu a informací, že zřejmě X přátel se kvůli této fotky odebere z vašich přátel... Tolik zbytečných oken jako v samotném Windows. :)

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Facebook chystá novou funkci, varuje vás při uploadu opileckých fotek

Žádné komentáře.