CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook Messenger na Androidu. Jak se ho zbavit? (ROOT)

nepřehlédněte
Facebookmessenger
Facebook již dříve avizoval, že chce oddělit aplikaci pro posílání zpráv (Messenger) od své primární aplikace. Nyní tato situace již asi definitivně nastává. Pokud nejste příznivci nabobtnalých aplikací, podobně jako já, nebudete z této změny asi moc nadšení.

Po několik týdnů jsem “spokojeně” odklikával v androidí oficiální aplikaci Facebook informaci o tom, že se Zprávy budou přesouvat do Messengeru, ať si tedy tuto úžasnost nainstaluji. Pochopitelně nemám jediný důvod, proč bych si ji instalovat měl - “bubble heads”, které z ní vyskakují mi přijdou otravné. Notifikace mi bohatě dostačují a kontakty, které facebook nemají, to tak mají z nějakého důvodu a nebudou mít pravděpodobně ani Messenger. (Pokud někdo neví, tak Messenger již nějakou dobu umožňuje psát kontaktům bez FB na základě telefonního čísla á la WhatsApp.) Stejně tak nechápu módu dělit takto aplikace v případech, kdy je to z mého pohledu naprosto nesmyslné. Před pár dny tohle provedl Foursquare. Nemít to jako takovou svou historii, už jej asi nepoužiji.

Nyní nastala tato situace i u Facebooku a možná už i vám vyskočilo podobné okno, ze kterého se do seznamu zpráv již nedostanete - zvláštní však je, že z prokliku notifikace se zpráva stále zobrazí.

 Facebook Messenger 1

Nainstaluj si mě!

Vzhledem k tomu, že něco nezatracuji, dokud to nezkusím, Messsenger jsem nainstaloval. Podle očekávání mi aplikace však nepřinesla naprosto nic navíc oproti původním zprávám.

Velké překvapení však bylo, když jsem se podíval do správce aplikací. To, že původní aplikace Facebooku si užírá nějakých 100MB RAM, jsem tak nějak schopen akceptovat. Hádejte však, kolik užírá nový Messenger? Ano, přesně tak, dalších až 100 MB.

Facebook Messenger 2

Obsazená paměť RAM, dohromady skoro 200 MB, 2 procesy a 5 služeb.

A to je 100 + 100 MB běžících aplikací, nikoliv zacachovaných procesů, jako je tomu například u Hangouts, Foursquare a mnoha dalších aplikací.

Nyní však můžete namítat, že paměť je od toho, aby se využívala, s čímž samozřejmě souhlasím. Osobně na Nexus 5 s ní nemám problém, ale co jsem měl k dispozici starší a pomalejší telefony, tak tam už je to jiná káva. A to ještě Facebook vždy býval z těch agresivnějších aplikací, u kterých byl s uvolňováním docela problém. A mnohem více se mi pak nelíbí pochopitelně nárust služeb a procesů, které budou určitě mít vliv na baterii.

Facebook Messenger Download Android

Už nějaký čas osobně Facebook využívám méně a méně a na komunikaci používám alternativy jako WhatsApp nebo Hangouts, bohužel se bez něho úplně neobejde. Stejně tak občas pročtu stream kvůli zajímavým odkazům a dalšímu.

Jak z toho ven?

Pochopitelně jsem hned začal přemýšlet, jak to udělat, abych Messenger mít nemusel a zprávy se zobrazovaly ve staré aplikaci jako dříve, poněvadž tato funkcionalita je tam ponechána (po prokliku notifikace se do detailu zprávy dostanete). Řešení je až prostě jednoduché, pokud máte ROOTnutý telefon.

V tomto případě stačí nainstalovat Titanium Backup, který kromě své primární funkce zálohování a obnovy aplikací umí také aplikace “zmrazit”. To jsem hned vyzkoušel na Messengeru, jak na to bude reagovat.

V seznamu aplikací tak stačí najít požadovanou, kliknout na ní a zobrazí se menu s možnostmi. Zde vybereme “Freeze!”, chvíli počkáme a vše je hotovo.

Facebook Messenger 4

Možnost zmražení aplikace v Titanium Backup

 Facebook Messenger 3

Messenger je zmrazen

Vcelku jsem se obával co bude a nebude fungovat, ale výsledek předešel očekávání. Zprávy ve starší aplikaci fungují úplně stejně jako dříve, dokonce i zmizely otravné reklamy a upozornění právě na stažení Messengeru. FB aplikace tak evidentně vidí Messenger jako nainstalovaný, ale vzhledem k tomu, že jej nemůže pro zprávy využít, užívá nějakého fallbacku k původnímu chování pro tyto případy. :)

Aktualizace: byl jsem upozorněn, že Titanium Backup nepodporuje mražení aplikací ve free verzi. Alternativou zdarma tak může být například AppFreeze.

Diskuse ke článku Facebook Messenger na Androidu. Jak se ho zbavit? (ROOT)

Sobota, 11 Říjen 2014 - 10:30 | www | http://www.svetandroida.cz/jak-posilat-zpravy-...
Středa, 20 Srpen 2014 - 20:57 | Duck Daffy | Na starém HTC Desire Z to není vůbec, ani u...
Úterý, 19 Srpen 2014 - 12:21 | Petr Minařík | U většiny výrobců je toto jen u aplikací, které...
Úterý, 19 Srpen 2014 - 10:57 | Spirit_pcf | Divim sa teda, ale mate pravdu. Povazoval som to...
Pondělí, 18 Srpen 2014 - 15:37 | Duck Daffy | Ne všichni výrobci smartphonů s Androidem mají u...
Pátek, 15 Srpen 2014 - 03:05 | Spirit_pcf | Tak to ste mi teda objavili novinku :) Staci ist...
Čtvrtek, 14 Srpen 2014 - 12:34 | Petr Minařík | Já si také na zasekanost ani RAM nestěžuji, jak...
Úterý, 12 Srpen 2014 - 15:35 | Eso Rimmer | Já po 5 letech a 4 mobilech (vždy highend modely...

Zobrazit diskusi