CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook Meta by měla Norsku platit 100 000 dolarů denně za porušování soukromí

Zdroj: Shutterstock

Norský regulační úřad rozhodl, že pokud společnost Meta Platforms nepřestane porušovat zásady ochrany osobních údajů podle práva Evropské unie, udělí mu pokutu ve výši sto tisíc dolarů denně.

Norský regulátor ochrany dat vydal důrazné prohlášení, že postup společnosti Meta při sledování uživatelů těchto platforem porušuje jejich soukromí. Tato skutečnost může vyústit až v udělení vysoké pokuty 100 000 USD denně, která bude platit od 4. srpna do 3. listopadu, pokud Meta nezavede nápravná opatření.

Toto rozhodnutí norského regulátora navazuje na nedávné nařízení evropského soudu, které zakazuje společnosti Meta shromažďovat uživatelská data, jako jsou poloha a chování, za účelem cílené reklamy. Norský regulátor navíc předal své kroky Evropskému výboru pro ochranu osobních údajů s cílem rozšířit pokutu na celou Evropu, aby byla společnost Meta Platforms vystavena "většímu tlaku".

Zdroj: Shutterstock

Společnost Meta Platforms, dříve známá jako Facebook, reagovala na toto rozhodnutí tiskovým prohlášením, ve kterém uvedla, že přezkoumává postup norského regulátora a že jeho rozhodnutí nebude mít prozatím vliv na poskytované služby uživatelům a inzerentům. Zároveň podotkla, že pokračuje v konstruktivním jednání s irským regulátorem dat, který je hlavním regulátorem pro Meta Platforms v EU. Společnost Meta Platforms také vyjádřila frustraci z nedostatku regulační jistoty v oblasti ochrany osobních údajů a dlouhodobé debaty o právních základech.

Nedávné kroky norského a irského regulátora ukazují, že Meta čelí rostoucímu tlaku v celé Evropě kvůli svým postupům ohledně ochrany osobních údajů uživatelů. Nedávno byla Meta postižena vysokou pokutou za přenos uživatelských dat z EU na její servery v USA. I když tento problém se pravděpodobně vyřeší nedávnou dohodou mezi EU a USA o přenosu dat přes oceán.

Společnost Meta Platforms musí nyní podstoupit kritické změny ve svých postupech, aby ochránila soukromí svých uživatelů a zajistila dodržování evropských zákonů o ochraně osobních údajů. Její reakce na tuto situaci bude mít velký dopad na to, jak budou vnímány a používány sociální média v Evropě v budoucnosti. Zároveň to ale velice významně ovlivňuje profitabilitu Meta Platforms. Čím méně totiž o uživateli ví, tím hůře dokáže inzerentům nabídnout cílenou reklamu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Facebook Meta by měla Norsku platit 100 000 dolarů denně za porušování soukromí

Úterý, 18 Červenec 2023 - 11:06 | Driscoll | Protože občan nemá žádnou moc na tom cokoliv...
Úterý, 18 Červenec 2023 - 10:20 | x3m | Predpokladam, ze z tychto penazi ti poskodeni...

Zobrazit diskusi