CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook musí prodat svoji platformu s GIF obrázky

Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy rozhodl podruhé a s konečnou platností, že společnost Meta Platforms musí prodat nedávno zakoupenou společnost Giphy.

Zdroj: Shutterstock

Nedávno se uskutečnila poměrně velká akvizice, kdy společnost Meta Platforms (dříve Facebook), vlastnící Facebook a WhatsApp, zakoupila společnost Giphy, která se zase specializuje na krátké animované obrázky, dobře známé a denně používané v komunikaci přes Messenger i na dalších komunikačních platformách. Nyní však britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) revidoval celou akvizici a rozhodl, že společnost Meta Platforms musí společnost Giphy zase prodat.

Toto rozhodnutí je již konečné, a to znamená, že se proti němu nemůže Meta Platforms odvolat. Podle vyjádření mluvčího společnosti Meta Platforms celou společnost mrzí rozhodnutí britského Úřadu pro hospodářskou soutěž a trhy, ale jsou pevně rozhodnutí respektovat toto rozhodnutí a s příslušným úřadem CMA jsou připraveni úzce spolupracovat.

Zdroj: Shutterstock

Hlavním důvodem podle mluvčího CMA je, že samotná akvizice měla silně omezit hospodářskou soutěž a byla v rozporu s antimonopolním zákonem. CMA se proti akvizici vyjádřila již minulý rok, ale společnost Meta Platforms se v té době obratem odvolala. Nyní se však odvolat již nemůže.

Původní záměr Meta Platforms byl celkem logický, protože GIF je společně s JPEG nejpopulárnějším formátem pro obrázky vůbec. Integrací rozsáhlé databáze Giphy by Facebook i WhatsApp mohl neskutečně ožít. GIF animace mají hned několik výhod a v době svého vzniku, v devadesátých letech, umožnily rozpohybovat obrázek, ale při tom se nenačítaly v dobách telefonického připojení tak dlouho.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Facebook musí prodat svoji platformu s GIF obrázky

Žádné komentáře.