CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook sbíral data o hovorech a SMS zprávách svých uživatelů

Mark Zuckerberg , facebook
Dva uživatelé Facebooku byli po stažení .zip archivu obsahující veškeré informace k jejich účtu překvapeni. O své zjištění se podělili na Twitteru, kde si situace všimla rychle celosvětová média. Mezi těmito údaji byly i záznamy o telefonních hovorech či SMS.

Dle posledních zpráv to vypadá, že po skandálu Cambridge Analytica čelí Facebook další aféře. Uživatelé Mat Johnson a Dylan McKay zjistili, že Facebook shromažďuje osobní údaje o SMS zprávách a údaje o telefonních hovorech s blízkými a často volanými kontakty.

Zmiňované údaje o hovorech či SMS našli po využití možnosti stáhnout .zip archiv všech údajů týkajících se jejich účtu na Facebook, kterou má na sociální síti k dispozici každý, viz obrázek níže. 

Tento problém se týká pravděpodobně jen uživatelů OS Android. Aplikace Facebook totiž vyžaduje přístup ke kontaktům, SMS a historii hovorů pro zlepšení algoritmu, který doporučuje přátelé.

Mluvčí společnosti Facebook se k tomuto problému vyjádřil následovně: „Jedná se o běžnou praxi načtení všech kontaktů uživatele, když se poprvé uživatel přihlašuje do aplikace napojené na sociální sítě nebo pro zasílání zpráv.“ Zároveň mluvčí dodal: „Nejdůležitější součástí aplikací a služeb určených k propojování lidí je jednoduchý přístup ke kontaktům.

Přitom nejde o nic nového. Tuto činnost provozuje Facebook již několik let od Androidu 4.1, kdy Facebook využil mezery v oprávnění. Aplikace mohly automaticky požadovat přístup k volání a SMS.

Zajímavé je, že něco podobného, tj. sběr dat z SMS a záznamy hovorů, ještě nebylo u iOS zaznamenáno. Apple však povoluje některým speciálním aplikacím omezený přístup k blokování nevyžádaných hovorů nebo SMS. Tyto aplikace však musí být povoleny jako aplikace třetích stran. Většina aplikací, včetně Facebooku, však k historii hovorů nebo SMS nemůže přistupovat.

Je patrné, že Facebook začíná mít problémy s osobními údaji svých uživatelů. Nejedná se o první a pravděpodobně ani o poslední případ nějakého úniku dat či shromažďování údajů. Mimo Cambridge Analitica musí generální ředitel Mark Zuckerberg také vysvětlit, proč byly odevzdány parlamentnímu výboru Spojeného království údaje o uživatelích bez jejich souhlasu.

Diskuse ke článku Facebook sbíral data o hovorech a SMS zprávách svých uživatelů

Žádné komentáře.