CDR.cz - Vybráno z IT

Fotografové přicházejí o práci: Shutterstock bude nabízet díla generovaná OpenAI

Shutterstock stejně jako jiné fotobanky zakázal nabídku děl, která byla vygenerována umělou inteligencí. Teď ale udělal výjimku v podobě OpenAI, jehož díla začne v nejbližší době nabízet.

Zdroj: Shutterstock

Nedávno jsme vás informovali o tom, že fotobanky bojují s umělou inteligencí a hromadně zakazují autorům publikovat na jejich platformách díla pocházející z dílny umělé inteligence. Důvodem jsou obavy či nezodpovězené otázky, kdo je autorem díla, které se skládá z jiných děl. O to překvapivější je poslední zpráva, která hovoří o rozšíření spolupráce mezi fotobankou Shutterstock a společností OpenAI.

Na rozdíl od své konkurence chce totiž Shutterstock zahrnout do své databáze právě i tvorbu umělé inteligence pocházející od nástroje DALL-E 2. Problém umělé inteligence může být ten, že své znalosti v podstatě skládá z již existujících děl, a teoreticky je tak spíše kombinuje než-li něco vytváří.

Zdroj: Shutterstock

Proto se rozhodl Shutterstock vypracovat relativně spravedlivý model odměňování, kdy autor díla, které bude použito k vygenerování jiného díla umělou inteligencí, dostane vyplacený licenční poplatek. Z toho vyplývá, že by měl Shutterstock dokázat rozeznat jednotlivá díla, ze kterých umělá inteligence vycházela.

Tato dohoda vlastně představuje jedno z prvních praktických využití technologie OpenAI. Veřejnost by měla mít možnost nový nástroj vyzkoušet již během několika příštích měsíců. Zajímavé ale je, že i Shutterstock zakázal tvorbu generovanou umělou inteligencí ale přidal výjimku v podobě platformy OpenAI. Není proto vyloučeno, že podobné dohody či modely se objeví v brzké době i na jiných webech fotobank.

Diskuse ke článku Fotografové přicházejí o práci: Shutterstock bude nabízet díla generovaná OpenAI

Čtvrtek, 10 Listopad 2022 - 11:50 | Izak | jj to budou mit autori radost, dali jim svoje...
Středa, 26 Říjen 2022 - 15:34 | JendaV | To, že se AI učí na výtvorech ostatních je pravda...
Středa, 26 Říjen 2022 - 13:44 | Zog Zogothowics | Nezlobte se na mě ale tak dementní titulek může...
Středa, 26 Říjen 2022 - 11:33 | Pety | No a ta AI bude fotografie generovat na základě...

Zobrazit diskusi