CDR.cz - Vybráno z IT

FTC varuje výrobce PC: porušují právo na opravu

Zdroj: Shuttestock

Federální obchodní komise (FTC) vydala důrazné varování několika významným výrobcům počítačů, že jejich praktiky týkající se záručních nálepek a podmínek mohou být v rozporu s právem na opravu. Tato varování směřovala k firmám ASRock, Gigabyte a Zotac, které byly upozorněny na nelegálnost nálepek „záruka neplatná při odstranění“ a podobného jazyka odrazujícího spotřebitele od oprav vlastních zařízení.

FTC ve své tiskové zprávě, kterou zaznamenal server The Verge, upozornila na nelegálnost těchto nálepek i jazyka v zárukách, které by mohly být zrušeny při porušení pečetí. „Dopisy třem dalším společnostem varují před jejich používáním nálepek obsahujících 'záruční neplatnost, pokud je odstraněna' nebo podobné výrazy, které jsou umístěny na místech na výrobcích, která brání spotřebitelům ve schopnosti provádět běžnou údržbu a opravy jejich výrobků,“ uvedla FTC.

Tyto praktiky nejenže omezují práva spotřebitelů, ale také mohou ztěžovat běžnou údržbu a opravy zakoupených produktů. FTC zdůraznila, že tyto praktiky mohou vážně omezit právo spotřebitelů na opravu a zvyšují závislost na autorizovaných servisech.

FTC plánuje důkladně sledovat, zda zmíněné společnosti odstraní nelegální nálepky a změní podmínky záruk. Zaměstnanci Komise budou kontrolovat webové stránky těchto společností po 30 dnech. Pokud nebude zjištěné porušení napraveno, může dojít k právním krokům proti těmto firmám.

Zdroj: Shutterstoci

Zákony na ochranu práva na opravu se v posledních letech rozšířily napříč Spojenými státy, ale FTC se opírá o pravidla stará desítky let. Zákon Magnuson-Moss Warranty Act z roku 1975 zakazuje společnostem omezovat opravy, pokud neposkytnou náhradní díly nebo služby zdarma, nebo pokud neobdrží výjimku od FTC.

Toto není první varování FTC týkající se práva na opravu. Již v roce 2018 podobně varovala společnosti jako Nintendo, Sony, Microsoft, ASUS, HTC a Hyundai. I přes to, že tyto praktiky jsou v USA nelegální, v jiných zemích mohou být tyto nálepky a zásady stále povoleny, jak uvedl iFixit v loňském roce.

FTC tímto krokem znovu potvrdila svou roli ochránce spotřebitelských práv a pokračuje v boji proti nelegálním praktikám, které omezují práva spotřebitelů na opravu jejich vlastních zařízení. Spotřebitelé by měli mít možnost provádět opravy bez obav ztráty záruky, což je základním kamenem spotřebitelské svobody a práv.

Zdroje: 

Diskuse ke článku FTC varuje výrobce PC: porušují právo na opravu

Pátek, 5 Červenec 2024 - 09:45 | Gaunter | "Spotřebitelé by měli mít možnost provádět...

Zobrazit diskusi