CDR.cz - Vybráno z IT

FTC začala prošetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Zdroj: Shutterstock

FTC podle předsedkyně Liny Khan spustilo vyšetřování investice Microsoftu do OpenAI. Důvodem je podezřelé přecházení Sama Altmana mezi těmito společnostmi.

FTC údajně zkoumá investici Microsoftu ve výši 13 miliard dolarů do OpenAI, což vyvolalo obavy o možné porušení amerických antimonopolních zákonů. Podobné obavy vyjádřil i britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy. Předsedkyně FTC, Lina Khan, zdůrazňuje, že rozmach umělé inteligence může ohrozit tržní dominanci velkých technologických firem.

Zpráva od agentury Bloomberg naznačuje, že vyšetřování FTC je zatím předběžné a formální vyšetřování nebylo zahájeno. Avšak Lina Khan a FTC prý situaci pečlivě analyzují a zvažují možné kroky. Komplikací pro regulaci je skutečnost, že OpenAI je nezisková organizace a transakce s nekorporačními subjekty nejsou povinné podle zákona.

Zdroj: Shutterstock

Investice Microsoftu ve výši 13 miliard dolarů mu sice nedává formální kontrolu nad OpenAI, což může být důležitým faktorem v rámci právního hodnocení. Nicméně nedávné události kolem odvolání a opětného zaměstnání Sama Altmana a jeho role ve spojení s Microsoftem naznačují, že otázka kontroly nad neziskovou organizací je spíše technickou nuancí než zásadním problémem vztahu.

Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) také uvažuje o prozkoumání vztahu mezi Microsoftem a OpenAI, zvláště s ohledem na nedávné události. CMA zkoumá, zda došlo ke získání kontroly nad OpenAI, což by mohlo zahrnovat významný vliv, faktickou kontrolu nebo více než 50 % hlasovacích práv.

Lina Khan, která již dříve kritizovala akvizici společnosti Microsoft Activision Blizzard, zdůrazňuje potřebu regulace umělé inteligence a podporuje udržování otevřených, spravedlivých a konkurenčních trhů. FTC bude důsledně prosazovat stávající zákony i v novém prostředí umělé inteligence.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku FTC začala prošetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Žádné komentáře.