CDR.cz - Vybráno z IT

Google Glass mají konkurenci. Asijská kopie ChipSip SiMEye stojí zlomek ceny

nepřehlédněte
Chipsip Simeye
Kdo nemá nápady, kopíruje. Asie je tím vyhlášená. Firma ChipSip představila na Computexu svou levnou neohrabanou verzi chytrých brýlí Google Glass.

Veletrh informační techniky Computex Expo 2014, který se právě koná ve městě Tchaj-pej na Tchaj-wanu, překvapuje velkým množstvím nových produktů. Mezi nimi se najdou i takové, jež kopírují jiný originální nápad.

Příkladem jsou chytré brýle Google Glass, které se nám dostaly do povědomí v minulém roce. Na Computexu se objevila jejich levná asijská napodobenina. Inteligentní brýle SiMEye tchajwanské společnosti ChipSip chtějí konkurovat americkému originálu, jak jinak než nízkou pořizovací cenou.

Chipsip Simeye 1

ChipSip SiMEye by měly stát 370 euro (500 dolarů), což je přibližně 10 tisíc korun. Jelikož konkurenční Google Glass přijdou na 30 tisíc korun, SiMEye byste měli pořídit zhruba za třetinu ceny. Taková částka určitě stojí za zvážení. Asijské brýle umí stahovat Android aplikace přímo z obchodu Google Play Store a natáčet videa ve Full HD rozlišení, což je více než mají Google Glass, které zvládnou natáčet videa s rozlišením 720p.

Chipsip Simeye 2Chipsip Simeye 3

SiMEye mají však i své stinné stránky. Oproti Google Glass nejsou vybaveny hlasovým ovládáním ani důmyslným systémem pro přenos zvuku, takže vyžadují připojení samostatných sluchátek. Jestliže zákazníkovi stačí brýle používat pouze k vyhledávání informací nebo psaní zpráv, bez ozvučení si jistě poradí. Co však může vadit komukoliv, je velikost hranolu s displejem. Ten je o něco větší a těžší, takže se brýle více naklánějí na jednu stranu. Rovněž nánosník vypadá poněkud nevzhledně. Snad se firmě podaří tyto nedostatky v budoucnu ještě eliminovat.

Marketingový ředitel ChipSip Fenny Chen uvedl, že první prototypy brýlí jsou v současné době testovány v Evropě, Americe a Japonsku, přičemž do hromadné výroby by se měly dostat na konci tohoto roku.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google Glass mají konkurenci. Asijská kopie ChipSip SiMEye stojí zlomek ceny

Pondělí, 9 Červen 2014 - 09:11 | DRK | 10k je pořád naprosto mimo, čekal jsem něco kolem...
Sobota, 7 Červen 2014 - 19:11 | Martin Mikula | Mám dojem že druhá verze Google brýlí už ten...
Pátek, 6 Červen 2014 - 20:35 | WIFT | Tak imho s tra-tra-tra-tra-trabantem je větší...
Pátek, 6 Červen 2014 - 19:28 | Vasek Vasek | ony i ty Google Glass maji vyrobni cenu jen par...

Zobrazit diskusi