CDR.cz - Vybráno z IT

Google Glass na předpis - opravdové brýle s technologií Google, zatím nic extra

Google v poslední době přidal do svých chytrých brýlí další funkcionalitu - podporu pro opravdové dioptrické brýle. Je to první důvod, proč nosit Google brýle při každodenním životě, zatím je však chytré sklo daleko od dokonalosti.

Google vyslyšel volání komunity po opravdových brýlích, nad kterými poběží technologie Google Glas. No, vyslyšel... Spíše konečně přivedl na scénu funkcionalitu, která může posunout použitelnost Glass do každodenního nošení a dostojí svému jménu. Ambice a možnosti jsou v této oblasto obrovské, Google začíná školit oční lékaře po Americe, kteří ve finále zajistí, aby bylo nošení příjemné a podle předpisu.

Podle Scotta Steina ze Cnet.com má novinka do dokonalosti daleko a není to rozhodně funkcionalitou Glass, která se díky vývojářům může měnit každým dnem. Velkou nevýhodou je například omezení na maximálně 4 dioptrie (+4, -4) nebo nemožnost využití svých vlastních brýlí (musíte zakoupit za $225 kompatibilní obroučky od Googlu). Další problém je složitá instalace Glass na obroučky, která znemožňuje jednoduché a rychlé odejmutí/nasazení chytré technologie.

Poslední povzdech může směřovat k velikosti, která je sice v současné době na opravdu dobré úrovni, ale přece jen by bylo příjemnější s Glass vypadat více jako člověk a méně jako kyborg. Když připočteme zatím vysokou cenu, musíme sice pochválit nápad, ale v aktuálním stavu nejspíš nebude mít velký úspěch. Lidé mají rádi vlastní obroučky, do kterých investovali nemalé peníze, a přesvědčit je ke koupi nových bude stát více než úspěšný marketing Google Glass.

V rámci testovacího programu Google Glass Explorer můžete projevit o novinku zájem, a když budete mít štěstí a vyberou vás, zaplatíte zmíněných $225 za obroučky + $1500 za brýle. Google v současné době nabízí 4 obroučky různých tvarů a také dvě možnosti zatmavení skel za $150. V listopadu jsme se dozvěděli, že Google začal spolupráci s poskytovatelem pojištění oční péče VSP, který by mohl nakonec  v USA snížit cenu brýlí díky pojištění.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google Glass na předpis - opravdové brýle s technologií Google, zatím nic extra

Žádné komentáře.