CDR.cz - Vybráno z IT

Google Mapám poroste konkurence: Mapové podklady jsou nyní veřejně dostupné

Zdroj: Shutterstock

Skupina společností Overture Maps Foundation složená z Meta Platforms, Amazonu, TomTom a Microsoftu připravila mapové podklady a 56 milionů zájmových bodů, které jsou teď veřejně dostupné. Každý vývojář si tak může vytvořit vlastní navigační aplikaci.

V dnešní době se najde jen málo řidičů, kteří nepoužívají svůj mobilní telefon jako navigaci na cestách. Interaktivní mapy pak nemusí sloužit jen k navigaci, ale můžete si jednoduše dohledat třeba body zájmu, restaurace, vyhlídky nebo cestu na zajímavou procházku. Vždy, když chtěl někdo vytvořit novou mobilní aplikaci s touto tématikou, měl problém se zpracováním obrovského množství dat.

To se rozhodla změnit skupina Overture Maps Foundation skládající se ze společností Meta, Microsoft, Amazon a TomTom, kteří chtějí uvolnit svá data a mapové podklady a umožnit vývojářům přeskočit tento nejnáročnější krok a vytvářet vlastní alternativy k Google Mapám. Založení této skupiny proběhlo již v loňském roce nicméně až nyní se rozhodla skupina publikovat svůj první datový soubor.

Není tak vyloučeno, že nějaký vývojář pojme mapové podklady novým a kreativním způsobem a vytvoří vážnou konkurenci pro současný stav, kde vévodí Mapy.cz, Google Mapy a Waze. V datovém souboru se prý nachází i 59 milionů zájmů, a to včetně restaurací a nejrůznějších památek.

Zdroj: Shutterstock

Ředitel Overture Maps Foundation, Marc Prioleau, prohlásil: „Každý, kdo pracuje v mapování, ví, že počáteční data jsou jen začátek; pokračující výzva spočívá v udržování dat uprostřed neustálých změn, abychom splnili očekávání uživatelů. Overture plánuje vybudovat širokou spolupráci, která dokáže postavit a udržovat aktuální a komplexní databázi bodů zájmu."

Do budoucna by prý měly přibýt další body zájmu, trasy, navigace či 3D modely budov. Hlavním cílem Overture Map Foundation je zlehčit vývojářům jejich těžký začátek při programování aplikací a tím vlastně nepřímo i snížit počáteční náklady na tyto aplikace. Pokud chtěl totiž vývojář vyvinout za relativně krátkou dobu vlastní mapovou aplikaci, musel za speciální API přístup ke Google Mapám zaplatit.

Přitom určování přesné polohy na mapě není důležité jen pro řidiče, ale spousty našich zařízení, chytrých domácností, robotů, elektromobilů potřebuje znát svou polohu na konkrétní mapě. Tímto krokem se tak mohou prolomit ledy, což by pomohlo vytvořit zdravější konkurenčí prostředí či vyvinout nové technologie a služby.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Google Mapám poroste konkurence: Mapové podklady jsou nyní veřejně dostupné

Pátek, 4 Srpen 2023 - 12:00 | sumix | Čtenáři s největší pravděpodobností vědí o...
Pátek, 4 Srpen 2023 - 04:23 | Robin Seina | Protože čtenáři nejspíše vědí o mapových...
Čtvrtek, 3 Srpen 2023 - 19:01 | trokar | Proč se divím, že to nezmínili? No mluví o...
Čtvrtek, 3 Srpen 2023 - 17:58 | Cichas | Ano proc? Zvlaste kdyz cokoliv mimo CZ (a mozna...
Čtvrtek, 3 Srpen 2023 - 13:26 | trokar | Vážně jste v článku ani jednou nezmínili...

Zobrazit diskusi