CDR.cz - Vybráno z IT

Google mění svůj vyhledávač v novou sociální síť

Společnost Google chce přidat do vyhledávače novou funkci. Nabídne uživatelům možnost komentovat jednotlivé výsledky vyhledávání. Otázkou však zůstává, zda je tato služba žádaná nebo zda má reálné opodstatnění v praxi.

Google nám chce podle posledních informací ze serveru 9to5Google nabídnout zcela novou funkci. Uživatelé by měli mít možnost přidávat komentáře k nejrůznějším výsledkům vyhledávání. Při prvním nasazení by měla být tato služba k dispozici pouze pro vyhledávání sportovních zápasů. První setkání uživatelů s novou službou nastalo během Světového poháru v roce 2018, kdy byla využita během finálového zápasu mězi Francií a Chorvatskem.

V praxi to bude s největší pravděpodobností vypadat obdobně jako v Google Mapách. Tam můžou uživatelé hodnotit jednotlivé příspěvky od jiných přispívatelů jako zbytečné, užitečné nebo tento příspěvek nahlásit jako zcela nevhodný. Komentáře jsou provázány se stránkou "O mně", z čehož je patrné, že nelze komentovat příspěvek anonymně. Další funkcí je smazání jednoho komentáře, popř. hromadné smazání více komentářů. 

Důvodem, proč bude tato služba omezena pouze na sport je četnost vyhledávání termínů spojených se sportovními zápasy a jejich výsledky. Množství dotazů směřujících ke zjištění sportovních výsledků přimělo Google k tomu, že v letošním roce zavedla funkci zobrazující sportovní výsledky živě.

Již nyní je však možné si zobrazit svou administrační stránku s výpisem svých komentářů a recenzí. Z toho lze usuzovat, že ostré spuštění této služby se již blíží. Příspěvky však budou odlišeny podle toho, zda je přispívající obyčejný divák nebo profesionální sportovní komentátor.

Google se nejspíše snaží i z obyčejného vyhledávání udělat jakousi sociální síť s aktivní komunitou. Nabízí se otázka, zda je vůbec tato funkce žádaná. Je zde reálné nebezpečí, že komentáře budou zneužity na reklamy, spamy a nevyžádané příspěvky. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Google mění svůj vyhledávač v novou sociální síť

Pondělí, 26 Listopad 2018 - 06:45 | Jan Novák | No, to jim půlka odkazů nepojede, protože si...
Sobota, 24 Listopad 2018 - 18:06 | corwin78 | Mám pocit, že před lety se přesně tohle už...

Zobrazit diskusi