CDR.cz - Vybráno z IT

Google se pustil do vyhledávání volných pracovních příležitostí

Google Jobs
V rámci své vlastní iniciativy „Google for jobs“ spustil tento notoricky známý Americký technologický gigant před pár dny program agregovaného vyhledávání otevřených pracovních pozic.

Jde jen o další logický krok v rámci využití pokročilých funkcí strojového učení a zároveň vyplnění dosavadní mezery při využití výsledků vlastního vyhledávání.

Jak to tak vypadá, klasické „shánění práce“ přes Úřad práce, známé, či po vývěskách nebo skrze specializované pracovní portály již brzy bude minulostí. Google (pro některé možná až překvapivě pozdě) tento týden spustil možnost zadat do vyhledávače dotaz týkající se potenciálních pracovních příležitostí vztahujících se k tazateli.

Pro příště už se tak např. dotaz typu „práce blízko mě“ zadaným ve vyhledávácím boxu nesetká pouze s výpisem webových stránek entit, které Vám chtějí s hledáním práce pomoci, ale rovnou s výpisem veškerých relevantních pozic, které se vztahují k podstatě zadaného dotazu (včetně možnosti zadání významného množství podrobností).

Google Jobs 2

Google investoval značné prostředky a čas, a zároveň využil nezměrné zkušenosti z fungování svých projektů využívajících vlastní API a spoléhajících na umělou inteligenci, aby stvořil analogii k webovým stránkám agregujícím nabídky např. hotelových pokojů či letenek, tentokrát však z prostředí nabídek práce.

Díky přímé spolupráci s předními portály shromažďujícími nabídkovou a poptávkovou stránku pracovního trhu v čele s LinkedIn, Monster, Facebookem a mnoha dalšími si Google slibuje pokrytí většiny trhu, prozatím alespoň toho amerického.

A to je zároveň (alespoň prozatím) největší slabina celého projektu, neboť je v tuto chvíli cílen jen na uživatele Severoamerického kontinentu a jejich PC a mobilní vyhledávání. V případě úspěchu je však takřka jisté, že s globálními ambicemi Googlu nebude trvat příliš dlouho, a i my v ČR budeme moci naše příští místo „s platem více jak 80.000 Kč, se závodní kuchyní, mnoha bonusy a v dosahu linky č.19“, vygooglit právě skrze tento masivně užívaný vyhledávač.

Tagy: 

Diskuse ke článku Google se pustil do vyhledávání volných pracovních příležitostí

Žádné komentáře.