CDR.cz - Vybráno z IT

Google staví zelené datacentrum v Dánsku za 16 miliard

Společnost Google buduje v Dánsku své nové datacentrum, které má být napájeno výhradně zelenou energií. Spolu s tímto projektem chce Google podpořit i zelené zdroje elektrické energie.

Společnost Google se chystá utratit v přepočtu 15,7 miliard korun za nové datacentrum. Pro tento obrovský projekt si vybrala Dánsko, konkrétně město Fredericia. Mimo projektu na vybudování svého vlastního datacentra chce společnost Google investovat i do řady jiných, místních, projektů, se kterými nemá zdánlivě společnost Google nic společného. Jedná se o určité investice do zelené energie, větrných, solárních a pobřežních elektráren.

Google také vydal oficiální prohlášení, ve kterém se zavazuje, že pro provoz svého centra nebude využívat jinou než zelenou energii. Doslova se zde uvádí: “Tento závazek zahrnuje mimo jiné i využití elektřiny v našich datových center. Sledujeme tím nové investiční příležitosti tzv. Dohody o nákupu energie (PPA) v dánských projektech pro obnovitelné energie, konkrétně větrné elektrárny, pobřežní větrné farmy a solární elektrárny.“

Zelené energie nejsou pro Dánsko vůbec cizí. Z Dánska totiž pochází například výrobce turbín pro větrné elektrárny Vestas Wind Systems nebo třeba společnost Orsted, která pracuje s pobřežními větrnými farmami.

Nejen že chce Google celé datové centrum napájet zelenou energií, ale dokonoce chce zefektivnit pomocí strojového učení i využití každého wattu elektrické energie. Tím by měl docílit toho, že nové datacentrum bude energeticky nejefektivnějším datacentrem v celém Dánsku.

Vybudováním nového centra, které by mělo být již pátým datacentrem společnosti Google v Evropě, dá Google práci až 200 lidem. Dokončení celého projektu se odhaduje na rok 2021. Nejedná se o jedinou společnost, která se zaměřuje na Dánsko. Své plány týkající se investic a budování na území Dánska ohlásila i společnost Apple nebo Facebook.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Google staví zelené datacentrum v Dánsku za 16 miliard

Čtvrtek, 22 Listopad 2018 - 17:20 | tomas-marny_1_2_3_4 | to si děláte srandu,to jako vážně že se vyleští...
Čtvrtek, 22 Listopad 2018 - 10:16 | DRK | Ty blaho není takovej evidentní podvod trestnej?
Čtvrtek, 22 Listopad 2018 - 10:06 | Gaunter | Len dúfam že to s tou "zelenou" Google...
Středa, 21 Listopad 2018 - 17:34 | tomas-marny_1_2_3_4 | :-) jde vidět že tam moc lidí není. Utratí skoro...
Středa, 21 Listopad 2018 - 15:46 | DRK | Tak u nás sou některé sloupy taky natřené na...

Zobrazit diskusi