CDR.cz - Vybráno z IT

Google ukázal své datové centrum a vše okolo Street View

google androidik
Společnost Google na svém blogu 17. října zveřejnila zprávu, že do své služby Street View přidala fotografie svého datového centra Google Data Center, kudy proudí velká část internetu. Uživatelům se tak naskýtá unikátní pohled do míst, kde se někdo jen tak živě nepodívá.

Datové centrum Google se nachází v americkém městě Lenoir v Severní Karolíně. Na mapách Google si můžete najít přesnou polohu této budovy. Když chytnete žlutého panáčka, abyste aktivovali místa, kde je zpřístupněna funkce Street View, vnitřek budovy zůstává neaktivní, jakoby jste se mohli projít pouze po okolí. Nebojte se však panáčka umístit přímo dovnitř objektu. (Trochu divné, že jsou zmapované části nezasvěceným skryty, ale budiž.)

google mapa

Pokud se vám nechce místo hledat, můžete se ihned sami projít po datovém centru:

Zvětšit mapu

Uvnitř se můžete podívat na veškerý hardware zajišťující řádný chod celého systému, ale také na to, v jakém prostředí zaměstnanci pracují. V objektu nechybí odpočinková místnost, bar, herna se stolním fotbálkem a pingpongové stoly. Když se budete dívat pozorně, narazíte na pár zajímavostí. Například na to, že před vstupem k serverům, které hlídá figurína Stormtroopera, si musíte nasadit barevné špunty.

Objevte Google Data Center se Street View

Je zajímavé, že se Google rozhodl veřejně ukázat infrastrukturu budovy, jež je přísně střežena a pro veřejnost zcela uzavřena. Také přesný počet počítačů a serverů se z bezpečnostních důvodů neuvádí, americké datové centrum disponuje přibližně stovkami tisíc zařízení. K vůbec prvnímu částečnému odhalení vyspělých technologií došlo až v roce 2009, kdy chtěla firma ukázat ostatním svá vymyšlená úsporná řešení pro nakládání s elektrickou energií.

google vstupgoogle ulozistegoogle data

Hravé fotografie i reportáž ze života datového centra

Prohlídkou však neskončíme. Google se chtěl lidem ukázat v tom nejlepším světle, a proto si přizval uznávaného fotografa Connie Zhou do svých osmi datových center v USA, Belgii a Finsku. Zhou měl zachytit technologie a osoby tak, jak je ještě nikdo nikdy nezachytil. A zdá se, že se to povedlo. Výsledkem jsou jedinečné pestrobarevné snímky jako z jiného světa, pro něž byla vytvořena speciální internetová fotogalerie Where the Internet lives.

A aby toho nebylo málo, do datového centra byl navíc pozván vůbec první reportér Steven Levy z Wired.com, který měl tu možnost pokochat se vnitřní architekturou hezky zblízka. Na zmíněný web pak sepsal detailní historii o evoluci infrastruktury a použitých technologiích.

Google Street View

Technologie Google Street View umožňuje prohlížení panoramatických snímků pořízených z ulic nejrůznějších míst po celém světě. Služba byla spuštěna v květnu 2007. Nejprve zahrnovala pět amerických měst a postupně se rozšířila do celého světa. V prvopočátcích se pro zachycení fotografií používalo obyčejné SUV, do něhož se naložily počítače a na střechu se umístily lasery, GPS a fotoaparát na stativu.

V současné době snímky ve vysokém rozlišení pořizuje zdokonalený fotografický systém s devíti směrovými kamerami. Google do světa vypouští čtyři druhy vozidel - klasické automobily, tříkolky, sněžné skútry a vozíky, které se využívají především v muzeích a podobných institucích, kde není možné vjet motorovým vozidlem. Na různých kontinentech se objevovaly odlišné automobily. V Americe jezdí Subaru Impreza, Chevrolet Cobalt, Saturn Astra nebo Toyota Prius, zatímco Evropu navštěvuje Opel Astra.

google auta

Českou republiku navštívila Google auta v únoru letošního roku a na konci června měla detailně zmapována přes 50 velkých měst a 80 kulturních a historických památek, nezapomněla ani na silnice I. třídy a přilehlé ulice. Původní plán nebyl tak rozsáhlý, ale nyní se po ČR můžete virtuálně projít prakticky kdekoliv. K našim slovenským sousedům také zavítala, ale zveřejnění fotografií z těchto míst bude ještě nějakou dobu trvat.

Google se dostane všude

Není nic neobvyklého prohlížet si panoramata měst, kde denně prochází lidé. Google se však dostal dál až za hranice obyčejných smrtelníků. Letos v rámci projektu Catlin Seaview Surve do své služby přidal obrazový materiál Velkého bariérového útesu poblíž Austrálie. Se StreetView si také můžete sjet nejdelší řeku světa Amazonku, pozdravit tučňáky na Antarktidě, kochat se exotickou krajinou v Thajsku či na Havaji, navštívit národní parky Ameriky, poznat nejznámější pamětihodnosti na planetě nebo prozkoumat prostory Kennedyho vesmírného centra. (Všechny kolekce najdete zde.)

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google ukázal své datové centrum a vše okolo Street View

Úterý, 23 Říjen 2012 - 12:57 | Damel | Jéé stormtrooper hlídá R2D2, když byl ještě...

Zobrazit diskusi