CDR.cz - Vybráno z IT

Google ukončuje provoz Google+. Důvodem je podezření z úniku dat

Společnost Google se rozhodla, že od srpna příštího roku ukončí provoz své sociální sítě Google+ pro širokou veřejnost. Tuto službu ponechá pouze pro business sféru. Důvodem má být obava z aféry při odhalení slabiny v jejich API a možném úniku dat.

Společnost Google se v minulosti snažila vyvíjet svou vlastní sociální síť, Google+, která měla konkurovat známějšímu Facebooku. I když se díky velikým investicím dostala do povědomí široké veřejnosti, využívá ji jen naprosté minimum lidí. K popularitě nepřispěla ani uveřejněná chyba, která umožňovala únik dat.

Závažná chyba v jedné z API umožňovala hackerům získat jména, e-maily, adresy, pohlaví, zaměstnání a další údaje z cizích účtů. Podle vyjádření však společnost Google neevidovala žádný reálný útok a zároveň údaje z jiných služeb Googlu zůstaly prý v bezpečí.

Původně se chtěl Google poučit od Facebooku a jeho aférou s Cambridge Analytica a o celé události se rozhodl spíše mlčet. Pak ale jistý novinář na tuto chybu upozornil. Po nechtěném uveřejnění chyby se Google rozhodl, že raději ukončí provoz sociální sítě, než aby musel čelit aféře, která by ve finále mohla ohrozit i hodnotu akcií celé společnosti.

Ukončení provozu však neprovede hned, ale stane se tak až v srpnu příštího roku. Od té doby již bude poskytovat pouze služby pro business sféru. Podniky totiž využívají Google+ jako jakousi vnitropodnikovou sociální síť.

Sám Google přiznal, že nedokáže konkurovat Facebooku či Twitteru a při podrobnější analýze navíc zjistil, že 90 % uživatelů stráví na této sociální síti méně než 5 sekund. To se dá přirovnat například k nechtěnému kliknutí na reklamu v e-mailu. Sám Google však nejspíše tušil, jaký bude mít Google+ konec, protože již během posledních několika let výrazně utlumil další vývoj této sociální sítě.

Poměrně veliké množství útoků v poslední době přimělo Google provést hloubkovou analýzu zabezpečení, kde dochází i k výraznému zpřísnění přístupu aplikací třetích stran k aplikacím a službám od Googlu. Nevhodným aplikacím a vývojářům chce pak Google zablokovat přístup úplně. Celá tato analýza pak dostala souhrnný název Project Strobe.

Po dokončení všech opatření by měl každý uživatel mít jasný přehled o tom, které aplikaci poskytuje jaká konkrétní data. Zda bude mít Project Strobe za následek další závažné změny se prozatím neví.

Diskuse ke článku Google ukončuje provoz Google+. Důvodem je podezření z úniku dat

Úterý, 9 Říjen 2018 - 11:57 | Gaunter | "Důvodem je podezření z úniku dat" A...

Zobrazit diskusi