CDR.cz - Vybráno z IT

Historický úspěch! Muž před 40 lety přišel o ruce, nové robotické ovládá myslí

nepřehlédněte
Roboticka Ruka Cdr
Poprvé v historii dostal pacient náhradu za obě chybějící ruce. Protézy mohou být nezávisle kontrolovány myšlenkami a vrátí tak jejich majitele zpět do života. Úspěch inženýrů dává naději všem, kteří přišli o své končetiny a posouvá svět robotiky o něco dál.

Ztráta končetiny znamená pro zraněného spoustu těžkostí, které si zdravý člověk jen stěží dokáže představit. Náhradní protézy byly až doposud nepříliš praktické a jejich ovládání nepříliš intuitivní. Nejnovější pokroky v oblasti robotických náhrad končetin ukazují nemalý progres - ovládat je lze velmi přesně a to jen s pomocí myšlenek.

Les Baugh, který přišel o své ruce před 40 lety, se stal prvním na světě, kdo měl možnost nové robotické ruce ovládané myslí vyzkoušet. Robotické paže vyrobené v Johns Hopkins Applied Physics Laboratory potřebují ke svému správnému fungování operativní zákrok zbylých nervů, jenž předávají impulzy z mozku potřebné k pohybu robotickou rukou.

Jedná se o relativně novou lékařskou procedůru, která vyžaduje komplexní trénink ze strany pacienta. Algoritmus uvnitř senzorů pečlivě monitoruje jednotlivé svaly a jejich komunikaci a frekvenci "signálů" z mozku a poté je převádí do pohybů paže. Nejprve trénink probíhá pouze s pomocí senzorů - pohyby provádí pouze virtuální model na počítači - a následně je upravený řídící software nahrán zpět do robotických protéz.

Roboticka Ruka Cdr 2

Ty jsou následně přichyceny ve formě obleku na tělo postiženého a on je může využívat jako běžné končetiny. Pohyb není ideální ale vypadá velmi intuitivně a demonstrováno je na videu např. pohybování s objekty jako je míč či kelímek. Na videu můžete spatřit jak si s pohyby Baugh poradil po pohých 10 dnech tréninku.

Zajímavé a obdivuhodné oproti konkurenčním projektům je, jakým způsobem a jak rychle se pacient naučil hýbat dvojicí paží ve stejnou chvíli, ale rozdílnými povely. To prý až doposud nikdo nedokázal a jak dobře vše fungovalo prý překvapilo i samotné tvůrce.

Roboticka Ruka Cdr 1

Dalším krokem je prý propuštění muže domů i s robotickými protézami. Bude to pro něj podle všeho obrovská změna, když žil 40 let bez rukou. Tvůrci chtějí zjistit, jak se systému naučí využívat při každodenních úkonech. "Možná budu jednoho dne schopný vhodit minci do automatu a vyndat si koupenou věc ven," řekl první z pacientů.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Historický úspěch! Muž před 40 lety přišel o ruce, nové robotické ovládá myslí

Pondělí, 22 Prosinec 2014 - 17:58 | r23 | To ale ani nemusí být těžké. Stačí dráždit...
Pondělí, 22 Prosinec 2014 - 17:45 | HKMaly | Skvely, tak to mame pohyb, ted jeste hmat a...
Pondělí, 22 Prosinec 2014 - 10:55 | doomcz | vývojáři jsou frajeři, jen tak dál... ale nemůžu...

Zobrazit diskusi