CDR.cz - Vybráno z IT

Hry od počátku po současnost: Grand Theft Auto. Série, která definovala sandbox

Gta Uvodni 2
Sérii Grand Theft Auto, která je velmi známá i pod zkratkou GTA, zná prakticky každý, kdo se alespoň trochu pohybuje ve světě her. Je až k neuvěření, že je tato herní série stará již 20 let, přesto ještě neřekla své poslední slovo.

Dvě dekády je skutečně dlouhá doba. Díky tomu máme dohromady 11 samostatných titulů na různé platformy a několik datadisků. V takovém počtu je možné sérii rozdělit do tří fází: 2D univerzum, 3D univerzum a HD univerzum. Hry jsou pak většinou propojené pouze v rámci dané éry, ale k detailům se dostaneme.

Hra, která představuje otevřený svět

Píše se rok 1997 a pro počítače a první PlayStation vychází hra s názvem Grand Theft Auto od studia DMA Design a již tehdy má na sobě označení „Parental advisory“ upozorňující na explicitní obsah. Tato hra ve své době neměla obdoby, jelikož nabízela 3 samostatná města Liberty City, Vice City a San Andreas (inspirována New Yorkem, Miami a San Franciscem), která žila vlastním životem a hráč se v nich mohl naprosto volně pohybovat a plnit mise, kdy se mu zachtělo.

Gta 01 0Gta 02 0

Navíc i design měst se značně lišil, takže San Andreas bylo kopcovité, naopak Vice City byla spíše placka s mnoha mosty, díky umístění u moře. Hru snímala kamera z ptačí perspektivy, a jakmile hráč nasedl do rychlejšího auta, kamera se se zvyšující rychlostí postupně oddalovala, pro lepší hratelnost i vizuální dojem. 

Gta 03 0

Každé město bylo rozdělené na několik úrovní a cílem bylo nasbírat požadovaný počet peněz. Ty byly zároveň hráčovou měnou, takže jakýkoliv nákup znamenal oddálení splnění cíle. A že to nebyla žádná sranda, jelikož pokusů bylo pět a kromě smrti, která mohla přijít poměrně snadno, hrozilo i velmi rychlé zatčení ze strany policie.

Nicméně k nasbírání dostatku peněz nebylo nutné plnit různorodé mise, ale třeba jen krást auta a následně je prodávat na skládce. Takovou volnost ve své době nenabízela prakticky žádná jiná hra.

Gta 05Gta 04 0

Úspěch prvního dílu byl obrovský. Kromě toho, že samotný první díl se časem dočkal zpracování i na ruční konzoli GameBoy Color, obdržel datadisk London 1969. Jak název napovídá, čtvrtým městem byl Londýn (oproti původním fiktivním třem městům se jednalo o první a zároveň jediné použití reálného města v sérii) . Zasazení do roku 1969 sebou neslo nový (starý) vozový park, jízdu vlevo a dobové zbraně.

Krasojízda pokračuje

V návaznosti na nastolený úspěch vyšel v tentýž rok s datadiskem také pokračování se zkráceným názvem GTA 2, které přineslo několik novinek. V základu se hra příliš nelišila, hlavní hrdina už ovšem nebyl bezejmenný gangster, ale dočkal se jména Claude Speed. V rámci města bylo nově možné plnit mise pro jednu ze tří přítomných frakcí. Samozřejmě zvýšení reputace u jedné znamenalo, že ostatní dvě neměly hlavního hrdinu v lásce - což ovšem přidalo do hry zajímavý prvek nebezpečí.

Zasazení bylo opět do fiktivního města, nicméně automobily působily poměrně futuristicky a i některé zbraně jako by do hry propadly nějakým sci-fi portálem. Co se dočkalo neskutečného posunu, byla grafika a zvuky. Rozdíl proti prvnímu dílu byl neuvěřitelný.

Poměrně zásadní novinkou byla i možnost uložit hru během mise. To bylo možné na jediném místě na celé mapě, kterým byl kostel a uložení stálo hráče 50 000 bodů. Mimochodem v tomto díle jsme se poprvé mohli setkat s větou „Rockstar Games presents“.

Vstup do nové éry

S rokem 2001 přišel pro sérii nejeden obrovský zlom. Tím nejzásadnějším ovšem byl přechod na plný 3D engine, který dal sérii doslova nový rozměr. Grand Theft Auto III se zaměřilo pouze na jedno město, kterým se stalo Liberty City, znatelně inspirované New Yorkem (v inspiraci skutečnými městy vlastně Rockstar Games pokračuje dodnes).

Gta 09 0Gta 07 0

Hrdinou je opět Cloude Speed, ale hra dostává mnohem osobitější příběh o pomstě. Mimo posun v grafice došlo i na značné rozšíření radio stanic, obsahující mnoho licencovaných písniček, a pro dabing byla vybrána poměrně zvučná jména, jako Kyle McLachlan, Robert Loggia, nebo Michael Madsen.

Gta 08 0

Již o rok později se dostává na pulty pokračování Grand Theft Auto: Vice City. To zpočátku působí jako jakýsi datadisk, opak je však pravdou, jelikož je prakticky ve všem lepší. Do hry jsou přidány vrtulníky a motory, zasazení je do slunného „Miami“ 80. let a příběh se netočí kolem nemluvného poskoka, ale drsného Tommyho Vercettiho, který si postupně buduje své impérium.

Gta 06Gta 15 0

Tento díl byl inspirovaný například filmem Scarface, hlavní znělka připomíná znělku seriálu Miami Vice a to ani nemluvíme o neskutečném hvězdném obsazení, které patří asi k nejnadupanějším v celé sérii. Máme tu jména jako Danny Trejo, William Fichtner, Tom Sizemore, Burt Reynolds, Dennis Hopper a hlavního hrdinu si střihl „Goodfella“ Ray Liotta.

Inspirace populárními filmy je v tuto fázi nedílnou součástí celé herní série. Motivy a reference zde čerpá příběhová linie hlavních i vedlejších postav, inspiraci ze snímků si berou i některé mise. 

Celou „trilogii“, za kterou by se 3D univerzum dalo považovat, uzavírá Grand Theft Auto: San Andreas. Obsahově je hra zas větší, herní mapa je proti předchůdcům obrovská, jelikož obsahuje tři velká města Los Santos, San Fierro a Las Venturas (inspirace v Los Angeles, San Franciscu a Las Vegas), několik malých měst a vesnic a okolí měst jsou také různá (hory, lesy, poušť).

Gta 10 0Gta 11

Bylo však znát, že proti předešlému dílu se těžko zajít dál, jelikož už Vice City dotáhlo většinu bodů k opravdovému vrcholu. Několik novinek se objevilo, například možnost oblékat hlavní postavu, chozením do tělocvičny nabrat svaly, nebo naopak přejídáním ve fastfoodech nabrat tuk. Zachoval se ale poměrně slušný výběr herců na dabing jako Chris Penn, Peter Fonda nebo Samuel L. Jackson. 

Z kinematografie zde nalezneme odkazy a inspiraci ze snímků jako Boyz n the Hood (Chlapci ze sousedství), Menace II Society (Hrozba společnosti), Casino, Easy Rider (Bezstarostná jízda) a další. Grand Theft Auto: San Andreas se stalo velmi kontroverzním titulem, neboť v rozeslaném produktu zůstala původně vystřižená část hry zvaná Hot Coffee zobrazující sexuální akt. 

Kauza se stala podnětem k natočení snímku The Gamechangers, který mapuje vývoj San Andreas. Hlavní roli prezidenta společnosti Rockstar Games, Sama Housera, si zde střihl Daniel Radcliffe (Harry Potter), a v roli právníka Jacka Thompsona herec Bill Paxton. 

Nová generace, nové univerzum

Na další díl se muselo čekat 4 roky. V roce 2008 se fanoušci konečně dočkali regulérního pokračování Grand Theft Auto IV. Tento díl přinesl poměrně silnou změnu oproti svým předchůdcům. Předešlé díly totiž v sobě nesly určitou dávku nadsázky, čtvrté GTA se zaměřilo naopak na realismus. Tento krok fanoušky rozdělil, protože ne všem se líbilo, že auta mnohem více počítají s hmotností, příběh už není tak uvolněný a bláznivý.

Gta 12 0

Naopak extrémního zlepšení došlo u grafiky, kde se definitivně tvůrci rozhodli použít RAGE engine společně s fyzikálním enginem Euphoria, který se staral o věrohodné chování postav. Bohužel to si vybralo daň na PC verzi, která měla opravdu špatnou optimalizaci a problematickou aktivaci. Bohužel problém s čistým chodem na PC dokázali vyřešit tvůrci až s dlouhým odstupem času.

Gta 23Gta 19

Novinkou u čtvrtého dílu byl i multiplayer, ten však nebyl obzvlášť povedený, přestože se po něm volalo již od dob Grand Theft Auto III. V průběhu dalšího roku pak vyšly dva datadisky Lost and Damned a Ballad of Gay Tony. První jmenovaný se zaměřil na prostředí motorkářů, druhý se pak vracel náplní misí ke kořenům a byl mnohem uvolněnější.

Vpřed do současnosti

Když přišel rok 2013 byl to svátek. Na pultech se totiž objevila hra nesoucí název Grand Theft Auto V. Páté pokračování má zpracování jak realistické, tak uvolněné a ne tak vážné. Vlastně by se dalo označit za takovou akční komedii. Z předchozích dílů si vzalo asi to nejlepší, a aby toho nebylo málo, přišlo několik novinek.

Gta 22Gta 18

Co se vrátilo, bylo zlepšování statistik, které nabídlo San Andreas. Ze stejného dílu se vrátila i možnost měnit účesy a upravovat auta. Novinkou byl počet hlavních hrdinů, kdy se z jednoho stali rovnou tři, respektive Michael, Franklin a Trevor. Mezi misemi bylo možné mezi nimi volně přepínat, v rámci misí ovšem podmínečně.

Při vydání hry na PC byl do hry poprvé přidán pohled z první osoby, který hře dodal zcela nový rozměr. Nejzásadnější novinkou se ovšem stal samostatně fungující online svět. Grand Theft Auto Online se totiž probudil ke svému životu, jelikož mimo misí, oddělené od hlavní mapy, bylo možné po celém světě dělat různé činnosti, jako nakupovat nemovitosti, případně trápit ostatní hráče.

Gta 24Gta 25

I když hra původně vyšla pro konzole PS3 a X360, hlavní start multiplayeru začal na konzolích PS4 a XONE (později i PC). Ani sami tvůrci totiž nečekali, jak obrovský úspěch bude jejich multiplayer verze mít. A rozhodně můžeme říct, že pokud se takto kvalitního multiplayeru dočkáme i v Red Dead Redemption 2, budeme naprosto spokojení.

GTA na cesty? Není problém

Série Grand Theft Auto se dočkala i několika spin-offů na handheldové konzole. Pro GameBoy Advance to byl Grand Theft Auto Advance, který představoval spin-off pro GTA III zpracovaný v duchu prvních dvou dílů. O něco zajímavějšími byly Liberty City Stories a Vice City Stories, které sloužily jako prequel díly pro GTA III a Vice City.

Gta 13 0

Zpracování těchto dvou her bylo plně ve 3D na stejných mapách s poměrně kvalitním příběhem. Oba tituly patřily například u konzole PSP k tomu nejlepšímu, co se na ní dalo zakoupit. Posledním spin-off dílem je Chinatown Wars, který je zasazen do Liberty City čtvrtého dílu a příběhově se zaměřil na čínské Triády.

Gta 16Gta 14

Jednalo se zároveň o nejroztříštěnější díl, jelikož vycházel na PSP, Nintendo DS i chytré telefony s tablety s Androidem/iOS. Nintendo DS verze zde čerpala z možnosti používat mikrofon a dotykovou obrazovku, PSP naopak z vyššího výkonu, tedy lepší grafiky, počet radiostanic a upravené minihry. Android/iOS verze naopak kombinovala obě zmíněné, avšak za cenu toho, že se ovládala čistě na dotykové obrazovce.

Co dál?

Je vidět, že série Grand Theft Auto je nesmírně obsáhlá a rozhodně jí není konec. O čem bude další díl, můžeme zatím spekulovat, aktuálně totiž Rockstar Games pracuje aktivně na Red Dead Redemption 2. Nicméně si nejspíše můžeme dovolit tvrdit, že i další pokračování bude úspěch.

Gta 21

Co jsme ještě nezmínili je to, že z nesmírného úspěchu této série se snaží čerpat nejedna konkurence. Namátkou můžeme zmínit například Watch_Dogs, Getaway, Simpsons: Hit and Run a stranou nejsme ani my se hrou Mafia. Občas je konkurence úspěšná, jindy nikoliv; nicméně takového úspěchu, jakého se dočkal Rockstar Games, zatím dosáhl málokdo.

DALŠÍ DÍLY OD POČÁTKU PO SOUČASNOST:
STARCRAFT a jeho cesta na vrchol RTS i e-SportuFALLOUT ze všech perspektiv, v možném i nemožném
HEROES OF MIGHT & MAGIC v dobrém i zlémWOLFENSTEIN: Klasika, která definovala žánr

S.T.A.L.K.E.R. od svého boomu až po trvalé následky

GOTHIC dobře i divně, na vrcholu i na dně

Cesta ZAKLÍNAČE na vrchol RPG žánru

MASS EFFECT nasadil všem hrám i sobě vysokou laťku

Warcraft, masové šílenství a světové rekordy

 

Tomáš Herodek

Patřil mezi novou vlnu autorů serveru RecenzeHer.eu, kde se z pozice redaktora vypracoval na zástupce šéfredaktora. Od roku 2012 je členem redakce inGamer.cz, nyní spadající pod herní sekci CDR.cz, kde zpočátku působil jako externí redaktor. V červenci 2014 se přesunul na pozici zástupce vedoucího herní rubriky.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hry od počátku po současnost: Grand Theft Auto. Série, která definovala sandbox

Žádné komentáře.