CDR.cz - Vybráno z IT

Na platformě nezáleží: Jak spustit aplikace pro Firefox OS na Androidu?

nepřehlédněte
Firefox Os Android
HTML5 aplikace mají spoustu výhod. Je jedno, na které platformě je spustíte a hravě je vytvoříte s běžnými programovacími nástroji. Jak a kde vyzkoušet Firefox OS aplikace?

Operační systém Firefox OS chtěl po uvedení Androidu ukázat, že to jde i lépe a především optimalizovaně. Mobilní aplikace naprogramované pro mobilní "ohnivou lišku" staví na standardu HTML5, což i podle tvůrců znamená, že budou snadno spustitelné na různých zařízeních a platformách.

Přestože se tedy samotný OS zabydlel v nejlevnějších modelech na trhu, aplikace můžeme vyzkoušet i na alternativních platformách a zařízeních. Jednou z nich je právě konkurenční Android, na němž lze aplikace snadno sputit tak, že běží jako nativní.

Pokud je chcete vyzkoušet bez pořizování Firefox OS telefonu, není to žádný problém. Jedná se zkrátka o HTML5 aplikace, tudíž poběží v prohlížeči Firefox napříč platformami. Stačí ve zmíněném browseru otevřít stránky marketu a zvolit instalaci. Proces je tedy prakticky stejný jako z Google Play. 

Za to vývojáře chválíme. Mnohdy se uživateli stane, že by si mobilní aplikaci rád spustil i na svém PC a nechce se mu instalovat nejrůznější emulátory.

Firefox Os Market

Od vydání Mozilla Firefox 2.9 pro Android fungují aplikace nejen jako pluginy zobrazené v prohlížeči, ale současně jako nativní aplikace. Po nainstalování se vytvoří tradiční zástupci a vše funguje přesně jako u běžných aplikací (po odinstalování Firefoxu však fungovat samozřejmě přestanou). Stejně tak lze aplikace spustit v prohlížeči Firefox pro desktop, kdy je postup stejný jako na videu.

Zajímavým lákadlem na vývojáře je služba, kdy přímo Mozilla motivuje programátory k podpoření platformy tím, že tzv. Open Web Apps zabalí zároveň jako instalační APK soubory pro Android, čímž lze pokrýt několik platforem bez složitých konverzí. Do budoucna bychom se díky tomumohli dočkat dalšího rozšíření platformy sázející na nízkou cenu zařízení a navíc stavějící na otevřených standardech, což je přinejmenším sympatické.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Na platformě nezáleží: Jak spustit aplikace pro Firefox OS na Androidu?

Žádné komentáře.