CDR.cz - Vybráno z IT

I Británie zakazuje TikTok na vládních zařízeních z důvodu bezpečnostní hrozby

Zdroj: Shutterstock

Ve Velké Británii se prakticky s okamžitou platností zavádí zákaz používání a instalaci aplikace TikTok na vládní zařízení. Případně výjimky musí dostat speciální schválení. Británie se tak řadí do série západních zemí, který tuto čínskou aplikaci považují za bezpečnostní hrozbu.

I když je sociální síť TíkTok velice populární, a to zvláště mezi mladými uživateli, tak se musí potýkat se stále větší množstvím zákazů a obvinění ze stranu různých státních orgánů. Jednou z dalších zemí, kde by mělo dojít prakticky s okamžitou platností k zákazu provozování a instalace aplikce TikTok na vládních mobilních telefonech je Velká Británie.

Tím se Velká Británie zařdila mezi mnoho západních zemí, které TikTok zakázaly z bezpečnostních důvodů, které souvisejí s jejím čínským původem. Sídlo provozovatele, společnosti ByteDance, je totiž přímo v Pekingu. Zákaz TikToku je jen součástí širšího balíčku zákazů a omezení aplikací třetích stran na vládních telefonech.

Zdroj: Shutterstock

Oliver Dowden, člen britského parlamentu, prohlásil: "Bezpečnost citlivých vládních informací zde musí být na prvním místě, takže dnes tuto aplikaci zakazujeme na všech vládních zařízeních. Použití jiných aplikací pro extrakci dat bude průběžné kontrolováno.“ Podle Dowdena jde prý pouze o preventivní opatření.

Hlavní účel zákazu je poměrně logický – uchránit citlivá data vládních představitelů a zároveň zamezit jakémukoliv zbytečnému shromažďování údajů či údajů o poloze. Tento zákaz se však nevztahuje na jejich osobní zařízení, ani na širokou veřejnost. Bezpečnostní složky však počítají i s tím, že budou moci udělit výjimku ze zákazu TikToku, ale pouze pro pracovní účely a při dodržení speciálních bezpečnostních opatření.

Zdroje: 

Engadget.com

Diskuse ke článku I Británie zakazuje TikTok na vládních zařízeních z důvodu bezpečnostní hrozby

Neděle, 19 Březen 2023 - 23:31 | RedMaX | Je to věc Čiháka, že neumí česky, ale když už jsi...
Pátek, 17 Březen 2023 - 14:19 | Driscoll | Můžu ty články pročítat a dobrovolně pomáhat s...
Pátek, 17 Březen 2023 - 11:29 | Vojtěch Miškovský | Nemáte v redakci někoho, kdo umí česky a četl by...

Zobrazit diskusi