CDR.cz - Vybráno z IT

Inženýři Boeingu a NASA dokončili pozemní testy Starlineru

Zdroj: Shuttestock

Inženýři z Boeingu a NASA dokončili sérii intenzivních pozemních testů raketového motoru Starliner Reaction Control System (RCS) s cílem vyřešit problémy, které nastaly během červnového letu. Testy ve White Sands Test Facility v Novém Mexiku simulovaly podmínky čelící Starlineru během letu, včetně více než 1 000 impulzů a kritických momentů od dokování až po deorbit.

Inženýři z Boeingu a NASA dokončili sérii intenzivních pozemních testů na raketovém motoru Starliner Reaction Control System (RCS) v rámci snahy pochopit a vyřešit problémy, které nastaly během červnového letu. Cílem těchto testů bylo zjistit, co přesně způsobilo degradaci tahu motoru během letu a zajistit, aby budoucí mise proběhly bez podobných komplikací.

Testy probíhaly ve White Sands Test Facility v Novém Mexiku, kde inženýři simulovali podmínky, kterým Starliner čelil během svého posledního letu. Jednalo se o jednu z nejnamáhavějších střeleckých sekvencí od startu až po dokování s více než 1 000 impulsy, které měly simulovat podmínky letového testu posádky (CFT). Týmy také zkoušely scénáře vypalování od doku a deorbit, což jsou kritické momenty pro bezpečný návrat Starlineru na Zemi.

Analýza a další kroky

Boeing uvedl, že se jim podařilo replikovat degradaci tahu, kterou Starliner zažil, a nyní prověřují všechna nasbíraná data. Po těchto simulacích následovaly další, agresivnější testy, které měly lépe simulovat vyšší tepelné podmínky, kterým trysky čelily za letu. „Zjišťovali jsme, zda bychom mohli lépe simulovat vyšší tepelné podmínky, které trysky zažívaly za letu,“ uvedl Dan Niedermaier, inženýr Boeingu pro testování trysek.

V současné době probíhají tzv. „trhání motoru a kontroly,“ jak uvedl manažer programu komerčních posádek NASA Steve Stich. Po dokončení těchto analýz provede NASA kontrolu připravenosti na letový test, aby zjistila, zda je Starliner v dobrém stavu, aby mohl přivézt astronauty Butche Wilmora a Suni Williamsovou zpět. Datum návratu astronautů je stále nejisté, NASA a Boeing pouze uvedly, že cesta se uskuteční „v nadcházejících týdnech“.

Zdroj: Shutterstock

Význam těchto testů

Úspěšné dokončení těchto testů je klíčovým krokem k zajištění bezpečnosti a spolehlivosti Starlineru. NASA a Boeing spolupracují na projektu, který má nejen technologický, ale i strategický význam pro budoucnost amerických vesmírných letů. Starliner je součástí širšího programu komerčních letů, který má zajistit nezávislost USA na ruských kosmických lodích při dopravě astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Budoucnost Starlineru

I přes současné problémy a zpoždění je důležité si uvědomit, že vývoj a testování nových vesmírných technologií je vždy spojen s riziky a výzvami. Každý test a každá analýza přináší nové poznatky, které pomáhají zlepšit a zdokonalit technologie budoucnosti. NASA a Boeing nadále pracují na tom, aby Starliner splňoval všechny požadavky na bezpečnost a spolehlivost, což je nezbytné pro úspěšné pokračování jejich misí.

V nadcházejících dnech se očekává další konference, kde NASA a Boeing poskytnou podrobnější informace o výsledcích testů a o dalších krocích. Všichni zúčastnění věří, že se podaří najít a implementovat řešení, která zajistí bezpečný návrat astronautů a úspěšný průběh dalších misí Starlineru.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Inženýři Boeingu a NASA dokončili pozemní testy Starlineru

Středa, 24 Červenec 2024 - 07:14 | Ondar | že to vůbec ještě čteš 😁
Úterý, 23 Červenec 2024 - 12:27 | Jirka1 | To je zas superkvalitní překlad. Třeba "...

Zobrazit diskusi