CDR.cz - Vybráno z IT

iOS 9 bude dostupný zdarma od 16. září

Ios 9
Nový systém od Applu má řadu vylepšení a podporu pro 20 zařízení. Připravte se i na novou verzi OS X El Capitan.

Kalifornská společnost Apple oznámila kromě uvedení novinek z oblasti mobilních zařízení také oficiální datum vydání svého nového operačního systému. Mobilní operační systém iOS 9 bude zpřístupněn pro veřejnost dne 16. září, přičemž od středečního večera byla vývojářům uvolněna beta verze iOS 9.1 Golden Master (GM).

Nový systém iOS 9 je kompatibilní s rekordním množstvím různých zařízení od iPhonů, přes iPady až po hudební přehrávače. iOS 9 podporuje zařízení: iPhone - 4S, 5, 5C, 5S, 6, 6S, 6 Plus, 6S Plus; iPad - 2, 3, 4, Pro, Air, Air 2, mini, mini 2, mini 3, mini 4; iPod touch 5. a 6. generace.

Ios 9 Gm And 9

Vylepšený systém iOS 9 je inteligentní, sleduje chování uživatele a podle toho zobrazuje aktuální informace nebo mu v určitou denní dobu podstrkává nejpoužívanější aplikace. Systém celkově zabírá méně místa, takže jej bude možné nainstalovat i na přístroje s 8GB nebo 16GB vnitřní pamětí. Balíčky s aktualizacemi budou taktéž menší a můžete si vybrat, zda se budou instalovat přes noc nebo v jinou pro vás vhodnou dobu. Spotřeba energie byla další klíčovou otázkou, systém nyní údajně vydrží o jednu hodinu déle bez nutnosti nabití baterie.

Hlasová asistenka Siri se také dočkala proměny. Kromě nového designu dostala upomínky založené na místě a čase a umí lépe vyhledat obrázky a videa. Do vyhledávání byly rovněž přidány jednoduché matematické výpočty, aktuální předpověď počasí, výsledky sportovních zápasů nebo ceny akcií. Co se týká zabezpečení, i zde došlo ke změnám, namísto čtyřciferných kódů budete muset využívat kódy šesticiferné.

Ipad

iPadům přibyly nové multitasking funkce Slide Over, Split View a Obraz v obraze pro zjednodušení práce ve více aplikacích najednou. Navíc do klávesnice QuickType byla přidána nová tlačítka pro klávesové zkratky, rychlé formátování a výběr textu. Nechybí ani kolekce nových smajlíků Emoji se spoustou zvířat, jídel, výrazů a dalších objektů pro osobitější vyjádření pocitů. Bližší informace o iOS 9 najdete na stránce Apple.com.

Na keynote se dostalo také na majitele počítačů Mac. Ti by si měli v kalendáři zatrhnout poslední záříjový den, protože bude uvolněn OS X 10.11 El Capitan. Pro vývojáře je samozřejmě již nyní připravena ke stažení verze OS X El Capitan Golden Master.

Zdroje: 

TK: Apple

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku iOS 9 bude dostupný zdarma od 16. září

Čtvrtek, 10 Září 2015 - 22:34 | DRK | Už jsem si říkal, že by to dali volně k dispozici...
Čtvrtek, 10 Září 2015 - 19:09 | Misko Uško | to je nadpis jak SVINA a bol niekedy upgrade na...

Zobrazit diskusi