CDR.cz - Vybráno z IT

Jak často měnit stěrače, aby byla jízda v autě bezpečná?

Zdroj: Shutterstock

Stěrače jsou velice důležitou součástí auta a bohužel jsou ze strany řidičů velice zanedbávané. Řidiči je mění jen jednou za několik let. Jejich funkce je ale naprosto klíčová a nezbytná pro bezpečný provoz na silnici. Pokud nemáte čistý výhled, můžete se setkat s nepříjemnými odlesky či ještě hůře, se sníženou viditelností.

Dobrou viditelnost pak nezařídí jen častá aktivace stěrače, ale také jeho kvalita a opotřebovanost. Pokud máte starý stěrač, který již dávno vypověděl službu, můžete ho mít zapnutý naplno a přesto nic neuvidíte. Zajímavé je, že mnoho řidičů ani neví, jak často by se měly stěrače měnit, a jejich výměnu berou jako zbytečné náklady. Podle společnosti Markteffect jen 4 % řidičů se o své starače řádně starají a mění je včas.

Ze stejného průzkumu pak vyplývá, že více než 75 % řidičů svůj stěrač vymění jen v případě, kdy už vlastně nestírá, na okně zůstávají skvrny nebo nepříjemně skřípají kovovou částí o sklo. U stěrače je nejdůležitější mikrohrana u stírací pryžové lišty. Ty jsou totiž pro efektivní stírání důležité, ale zároveň se dají velice snadno poškodit.

Bohatě stačí, když necháte stěrač stírat na suchém a špinavém skle. Proto také nesmíte nikdy spouštět stěrače úplně na sucho. Vždy použijte alespoň ostřikovač. Samotné lišty byste pak měli občas omývat měkkou houbou, kterou máte namočenou v mýdlovém roztoku. Může nastat i situace, kdy vám stěrač zkrátka nesetře nějakou část skla. V tomto případě můžete zkusit celou lištu narovnat, aby dobře kopírovala zahnutí skla. Ideální je ale vyměnit stěrač za nový.

Zdroj: Shutterstock

Kdy se mají správně měnit stěrače?

Nyní přijde ta zásadní otázka: kdy je nejlepší vyměnit stěrače a kdy se mají správně stěrače měnit? Zjednodušeně se na to dá odpovědět tak, že je zapotřebí je vyměnit dříve, než začnou rozmazávat špínu na čelním skle a nebudou stíhat odvádět vodu při prudkém dešti. Důležité je také zmínit, že správná odpověď se odvíjí od toho, jak často jezdíte.

Pokud jezdíte velice často, měli byste měnit stěrače dvakrát do roka. V létě totiž může dojít vlivem vysokých teplot ke zkroucení materiálu, kdežto v zimě zase mohou pryžové gumičky popraskat. Jestliže jezdíte méně, doporučuje se vyměnit stěrače alespoň jednou za rok.

Jak na šmouhy?

Někdy se může dokonce stát to, že se na skle objeví mastné šmouhy nebo takový neprostupný vodní film. To může vzniknout díky zbytkům mastných leštěnek. Stačí jen sklo a stěrače odmastit některým z běžných čistících přípravků. Veškerá vina pak nepadá jen na stěrače, ale tento neprostupný film se může vytvořit i z vnitřní strany vozu.

Podle čeho hodnotit stav stěračů?

  • Stav stírací pryžové gumy
  • hlučnost stěračů
  • správného upevnění stěračů
  • nezapomínejte ani na zadní stěrač

Jaké stěrače vybrat?

Někteří řidiči se tento problém snaží vyřešit výměnou gumiček. To ale v mnoha případech nestačí. Protože používáním může dojít k různému poškození stěračů nebo jejich zkroucení. Ty pak nepřiléhají ke sklu tak, jak by měly. Vždy je zkrátka lepší pořídit si nový stěrač podle typu vašeho vozu.

Zdroj: Shutterstock

V žádném případě pak nepoužívejte univerzální levné stěrače. Ty svou funkci totiž nebudou nikdy tak plnit, jako typované přímo na sklon vašeho čelního skla. Rozdíl mezi kvalitními stěrači pro váš vůz a univerzálními již není tak dramatický. Navíc díky kvalitnějšímu stěrači není potřeba ho měnit tak často a svou funkci vykonává lépe a delší dobu.

Samotná výměna stěračů není sice nijak náročná a dá se pomocí manuálu provést svépomocí, ovšem na druhou stranu není problém navštívit nejbližší autoservis, kde se o vše postarají. Jestliže si chcete prodloužit životnost vašich stěračů, můžete je alespoň jednou měsíčně čistit a odmašťovat. Tím ale prodloužíte životnost jen na 15 měsíců. To je nejzazší termín, kdy odborníci doporučují výměnu stěračů.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Jak často měnit stěrače, aby byla jízda v autě bezpečná?

Středa, 3 Leden 2024 - 18:14 | Pety | Konstrukce stěračů podle sklonu skla? U formule 1...
Středa, 3 Leden 2024 - 15:01 | WIFT | Myslím, že bych taky dokázal pro CD-R server...
Středa, 3 Leden 2024 - 08:01 | ajne | Já mám aktuální Bosch Aerotwin už druhý rok a...
Úterý, 2 Leden 2024 - 19:05 | roob | jak jak casto. Ked zacnu zle stierat. Nove...
Úterý, 2 Leden 2024 - 17:01 | tomas-marny_1_2_3_4 | řekl bych že vybrat super není možné a už jsem to...
Úterý, 2 Leden 2024 - 15:18 | Hirogen | To je teda článek... Zkusil jsem stěrače Bosch...

Zobrazit diskusi