CDR.cz - Vybráno z IT

Jak se točil film Gravitace - skoro milion LED diod simuloval světlo ve vesmíru

nepřehlédněte
Velkolepý film Gravitace má nakročeno na Oscara. Jak se režisér vypořádal s natáčením filmu bez vesmírného vybavení?

Mexický režisér Alfonso Cuarón je v kinematografii známý svým jedinečným přístupem. Snaha a preciznost, s níž se vrhá na natočení každého filmu, je diváky náležitě oceněna. Tento dvaapadesátiletý režisér má na svém kontě již několik velice úspěšných snímků. Mezi nimi najdete například filmy Harry Potter a vězeň z Azkabanu, Mexická jízda nebo Potomci lidí. Jeho posledním počinem je sci-fi thriller Gravitace, který se odehrává ve vesmíru. Cuarón za něj získal cenu Sdružení amerických režisérů za nejlepší režii, což předpovídá proměnění nominace také na cenách Oscar, které se budou udílet v březnu.

Film Gravitace se samozřejmě netočil ve vesmíru, to by se náklady vyšplhaly opravdu astronomicky vysoko. Veškeré scény se musely natočit v upravených podmínkách na Zemi. Natáčení je možné rozdělit do tří po sobě jdoucích fází. V prvé řadě se musel úplně celý film naanimovat a to včetně zvuku, což nebylo vůbec jednoduché. Animátoři se museli nejprve naučit pracovat se zákony stavu beztíže. To jim trvalo tři měsíce. Celá první fáze trvala skoro dva a půl roku.

Druhá fáze představovala herecké výkony hlavních protagonistů Sandry Bullock a George Clooneyho. Od herců bylo požadováno přesné načasování a choreografie, jinak se scéna musela natočit úplně od začátku. Záleželo na každém zlomku vteřiny. Pro účely natáčení byl vytvořen speciální interiér ve tvaru krabice, jehož stěny tvořilo 196 počítačem řízených panelů. Každý panel obsahoval téměř 5000 LED diod. Tato krabice sloužila k nasimulování difúzního osvětlení herců hvězdami a odrazem slunečního záření.


Krabice pro simulaci osvětlení ve vesmíru, zdroj: WSJ

"Na oběžné dráze trvá jeden celý den 90 minut, takže se osvětlení mění každých 90 minut. Simulovali jsme západ slunce, měsíční svit, silné světlo a stín Hubbleova teleskopu. Když byli herci nad oceánem, osvětlovalo je chladné modré světlo, a když prolétali přes severní Afriku, bylo možné vidět teplejší barvy přicházející z pouště," vysvětluje Tim Webber, který ve filmu odpovídá za vizuální efekty. Jiné scény se zase musely točit ve vodě, která aspoň z části napodobovala beztížný stav. V poslední fázi se animoval prostor kolem herců. I přes pár nerealistických scén se film povedl na jedničku.

Doporučujeme si přečíst náš předchozí článek o historii speciálních filmových efektů, kde najdete také informace o tom, jak se točil Avatar.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak se točil film Gravitace - skoro milion LED diod simuloval světlo ve vesmíru

Pondělí, 3 Únor 2014 - 07:15 | petr22 | Proc ne? Terorista Arafat Nobelovu cenu taky...
Neděle, 2 Únor 2014 - 17:48 | František Hochrun | Tak tem fil som si pozrel a vôbec nechápem čo na...

Zobrazit diskusi