CDR.cz - Vybráno z IT

Facebook uvolnil plány na svou 8K 360° kameru jako open source

3 1
Chtěli byste natáčet video, ve kterém se vaši diváci mohou otáčet dle libosti. Není problém! Facebook uvolnil plány své profesionální 360° kamery široké veřejnosti. Připravte si tedy tučný balík peněz, šroubovák a jde se na věc.

Trend 360° videa začíná být citelně znát hlavně na Facebooku, který technologii intenzivně prosazuje. Čím dál častěji mohou uživatelé narazit na nějaké to nové interaktivní video, v němž se mohou libovolně rozhlížet do všech stran. Jak je tato technologie do budoucna využitelná a jaký je její potenciál? Zdá se, že veliký, ale too ukáže teprve čas. Zajímavým faktem je, že si už nyní můžete sestavit vlastní profesionální Facebook 360° kameru. Má to však několik "ale".

5 7

Média zaplavila zpráva, že Facebook uvolnil plány na sestavení své profesionální 360° kamery jako opensource. To znamená, že kdokoliv na světě si může kameru postavit a využívat ji k osobním, či komerčním účelům. Technici, kteří stojí za projektem, si s výrobou poradili za necelé 4 hodiny, včetně kompletního zprovoznění. Pokud si děláte zálusk na 8k 360° interaktivní video, připravte si ale 30 tisíc dolarů (kolem 750 000 Kč). Za takovou částku sestavíte kompletní zařízení, které vám bude závidět nejeden profík. Náklady lze snížit použitím 3D tiskárny, nicméně nijak zásadně. Největší podíl na ceně zaujímají kamery a další elektronické součástky.

Celý návod se nese v sympatickém duchu ala Ikea. Nezbývá než doufat, že výsledkem nebude skříň. Stručný a přehledný návod je někdy i úsměvný tím, jaké tipy uživatel dostává od tvůrců. Dá se počítat, že se do stavby pustí přinejmenším středně pokročilý kutil a ten snad bude vědět, že šrouby v křehkých a citlivých místech má dotahovat pouze "přiměřenou silou".

1 15

Zaměření na profesionály

Facebook pochopitelně s tímto 360° kamerovým řešením necílí na širokou veřejnost. Je to způsobené nejen cenou, ale i softwarovou podporou, která zas tak opensource není. Celý projekt cílí spíše na filmařské společnosti. Není žádným tajemstvím, že filmové společnosti mnohdy natáčení filmy kamerovým vybavením, které ještě běžně není k dostání. Krásným příkladem jsou například snímky Avatar, či Cesta do Středu Země, kdy byly použity Fusion Kamery se stereoskopickým 3D.

Všeobecně se ale, a snad to nebude pro Facebook velkým zklamáním, neuvažuje o využití 360° kamerového systému ve filmech. Postprodukce ve smyslu střihu mnohdy dokáže lépe pracovat s emocemi diváka na základně pečlivě vybraných záběrů a smysluplně zobrazených scén. I příprava samotné scény při natáčení by zabrala nejméně dvojnásobek času a financí. Celý plac by musel být věrně připraven pro film, aby se divák mohl doopravdy rozhlédnout - například za použití VR brýlí - kolem sebe.

Technické zázemí

K sestavení potřebujete 4,1 MPx kamery od PointGrey a to v počtu sedmnácti kousků, spoustu kabelů a součástek, včetně vnějšího šase a vnitřních kotvících součástek. Kamery jsou velké 44 x 55 milimetrů a snímat výsledný obraz dokáží ve 4K, 6K a 8K rozlišení. Na horní a spodní straně zařízení Surround 360 nalezneme ještě dvojici kamer s “rybím okem” pro eliminaci slepých míst.

2 10

Software přímo od vývojářů Facebooku má za úkol dílčí záběry v reálném čase poskládat do prostorového videa. Na sociální síti samotné pak existuje velice výkonný plugin, schopný zpracování a kvalitního přehrávání.

U 8K videa není kvůli datovému toku možné posílat celý soubor, a proto se vykreslují jen dílčí záběry. Kvůli tomu se konzumentům obsahu může stát, že při rychlém pohybu hlavy bude zobrazena horší kvalita. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Facebook uvolnil plány na svou 8K 360° kameru jako open source

Úterý, 9 Srpen 2016 - 12:00 | AndyF1 | DRK divali Ste vobec tie ukazkove videa kde...
Pondělí, 1 Srpen 2016 - 12:53 | DRK | Přijde mi to jako blbost, není divu že to dají...

Zobrazit diskusi