CDR.cz - Vybráno z IT

Jeff Bezos představil svůj design lunárního přistávacího modulu

Zdroj: Shutterstock

Lidstvo se již celou řad let snaží znovu dostat lidskou posádku na Měsíc. Nyní to vypadá, že v rámci tohoto desetiletí se to snad podaří. Přispět k tomu má i Blue Moon Mark 1, což je přistávací modlu společnosti Blue Origin, který byl nedávno konečně představen.

Jeff Bezos a jeho firma Blue Origin představili nový design lunárního modulu, který by měl sloužit pro budoucí mise na Měsíc. Tento modul, nazvaný Blue Moon Mark 1, má ambici být klíčovým prvkem v přípravě na pilotované výpravy na Měsíc, které jsou plánovány už na konci tohoto desetiletí.

Blue Origin představil maketu modulu pro příležitost setkání s představiteli NASA v jejich výrobním závodě v Alabamě. Modul má za úkol přepravovat náklad na Měsíc a zůstat na jeho povrchu a dále poskytovat bezpečný a cenově dostupný přístup k lunárnímu prostředí.

Zdroj: Shutterstock

Blue Moon Mark 1 je předchůdcem větší verze, Blue Moon Mark 2, která má sloužit k dopravě astronautů na Měsíc. Společnost Blue Origin byla vybrána vesmírnou agenturou NASA jako jeden ze dvou dodavatelů lunárního modulu určeného pro pilotované mise, druhým dodavatelem je společnost SpaceX od Elona Muska.

Prozatím NASA plánuje dopravit astronauty na jižní pól Měsíce, kde byla prokázána přítomnost životně důležité vody. Ale než k tomu dojde, je zapotřebí vyřešit mnoho technických výzev. SpaceX má také své plány na výpravy na Měsíc, ale pro své lety si chystá obří kosmickou loď Starship, ale nejdříve se snaží dostat tuto raketu na oběžnou dráhu a otestovat technologii doplňování paliva ve vesmíru během letu.

Blue Origin se zase zaměřuje na využití kapalného vodíku jako paliva pro své moduly. I zde se ale nepředpokládá, že vše půjde hladce a vývojáři se budou muset potýkat s řadou technických výzev. Jedním z příkladů je skladování paliva při nízkých teplotách. Na vývoji se ale podílí nemalým dílem i NASA, která poskytuje informace a zkušenosti ohledně kryogenních tekutin.

Hlavním cílem celé mise je vybudovat na Měsíci základnu, pro kterou je nejdříve potřeba zajistit dostatečný přísun vody a kapalného kyslíku pro raketové motory. Z tohoto pohledu jde o souboj mezi společnostmi Blue Origin a SpaceX o to, která dokáže lépe a efektivně přistát na Měsíci a připravit tak vesmírnou dálnici mezi Zemí a Měsícem.

Diskuse ke článku Jeff Bezos představil svůj design lunárního přistávacího modulu

Středa, 24 Leden 2024 - 18:57 | Honza1616 | Blue Origin muže chtít cokoliv, ale opravdu jen...
Čtvrtek, 2 Listopad 2023 - 13:25 | Kert | A přitom na webu mají moc pěkný obrázek jak to...
Čtvrtek, 2 Listopad 2023 - 09:46 | maruširi | Tan bazošův poskakující pinďour se neumí ani...
Středa, 1 Listopad 2023 - 16:38 | DRK | Článek o představení přistávacího modulu a na...

Zobrazit diskusi