CDR.cz - Vybráno z IT

Katastrofa pro japonský vesmírný program: Raketa Space One explodovala

Zdroj: Shutterstock

V souvislosti s vesmírem a lety do vesmíru se mluví hlavně o NASA a snaze Elona Muska dostat lidstvo na Mars. O to se pokouší ale i celá řada jiných států, přičemž jedním z nich je Japonsko.

Plány, které mělo, však skončily v plamenech, když raketa Kairos zaznamenala katastrofální poruchu a explodovala jen několik sekund po startu. Incident se stal v oblasti vesmírného přístavu Kii, což je místo vzdálené jen kousek od Ósaky v regionu Kansai.

Mamoru Endo, ředitel Space One, sdělil novinářům, že automatizovaný systém rakety zachytil anomálii krátce po startu a následně aktivoval autodestrukční mechanismus. Příčina selhání však zůstává neznámá, a tak společnost plánuje důkladné šetření. Raketa Kairos měla nést důležitý náklad pro Cabinet Satellite Intelligence Center, který poskytuje klíčové informace pro japonskou vládu. Tento incident představuje citelnou ztrátu v oblasti kosmického výzkumu a obrany pro Japonsko.

Zdroj: Shutterstock

Přesto se Space One nevzdává svých ambicí. Masakazu Toyoda, prezident společnosti, zdůraznil, že i přes neúspěch je firma připravena na další výzvy. Plánuje nabízet služby vynešení satelitů pomocí menších raket, což by mohlo přinést větší flexibilitu a snížit náklady. Kosmické neúspěchy jsou však běžnou součástí cesty směrem ke hvězdám. SpaceX, přední hráč v oblasti kosmických letů, si zažil své vlastní výzvy a neúspěchy, včetně ztráty několika raket Starship během testování.

Space One však zůstává odhodlaná cíle jednoho dne dosáhnout. S podporou silných partnerů jako Canon a IHI doufá, že brzy obnoví své aktivity a přinese světu revoluci v oblasti kosmických cest. I přes tento zádrhel v cestě se japonská touha po průzkumu vesmíru nezastaví. Agentura JAXA nedávno mimo jiné dosáhla úspěchu s lunárním modulem SLIM, což je povzbuzující znamení pro budoucnost kosmického průzkumu země vycházejícího slunce.

Diskuse ke článku Katastrofa pro japonský vesmírný program: Raketa Space One explodovala

Čtvrtek, 14 Březen 2024 - 19:09 | kolemjdouci | ...ani slovo o tom, že Space One je startup,...

Zobrazit diskusi