CDR.cz - Vybráno z IT

Každým dnem uvidíme výbuch Novy, který k nám putuje 3 000 let

Zdroj: Shuttestock

Astronomové po celém světě se připravují na jedinečný úkaz - očekávanou explozi novy v systému T Coronae Borealis. Tato vzácná událost, kterou budou moci lidé na Zemi sledovat, představuje fascinující pohled do hlubin vesmíru a připomínku neustálého vývoje hvězdných systémů.

Co je Nova?

Nova je druh hvězdné exploze, která se liší od ničivé supernovy. Při nově dochází k prudkému vzplanutí bílého trpaslíka, zbytkového jádra mrtvé středně velké hvězdy. Bílý trpaslík v binárním systému nasává materiál ze své blízké hvězdné partnerky, což vede k hromadění vodíku na jeho povrchu. Tento proces zvyšuje teplotu až do bodu, kdy dojde k termonukleární explozi. Výbuch novy nevynese hvězdu do záhuby, ale uvolní velké množství energie a materiálu zpět do vesmíru.

T Coronae Borealis

T Coronae Borealis (T CrB) je binární hvězdný systém vzdálený přibližně 3000 světelných let od Země, nacházející se v souhvězdí Corona Borealis. Systém tvoří bílý trpaslík a rudý obr, hvězda v pokročilém stádiu svého vývoje. Rudý obr ztrácí své vnější vrstvy, které jsou postupně nasávány bílým trpaslíkem. Tento proces hromadění materiálu vede k periodickým výbuchům každých zhruba 80 let.

Historie výbuchů

Poslední nova T CrB byla zaznamenána v roce 1946. Astronomové nyní předpovídají, že další výbuch je na obzoru, možná mezi dneškem a zářím 2024. "Systém se před poslední explozí v roce 1946 značně setmělo, což je jev, který byl nyní opět pozorován," říká Walter "Will" Golay z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Tento stav napovídá, že se blíží další výbuch, který by měl být jedním z největších astronomických úkazů tohoto roku.

Pozorování výbuchu

Nova se objeví v souhvězdí Corona Borealis, mezi hvězdami Vega a Arcturus. Bude tak jasná, že ji bude možné pozorovat pouhým okem, dokonce i v oblastech s mírným světelným znečištěním. Aplikace jako NASA's Star Walk mohou pomoci nadšencům s přesnou lokalizací této události na noční obloze.

Zdroj: Shutterstock

Vědecký význam

Pozorování novy má velký vědecký význam. Studování těchto výbuchů pomáhá vědcům pochopit dynamiku binárních hvězdných systémů a procesy, které vedou k termonukleárním explozím. T CrB je zvláště zajímavá kvůli své periodicitě, což poskytuje příležitost k hlubšímu pochopení tohoto jevu.

Diskuse ke článku Každým dnem uvidíme výbuch Novy, který k nám putuje 3 000 let

Úterý, 25 Červen 2024 - 22:25 | Arctia | Kazdym dnem... teda mozna... mezi dneskem a...
Úterý, 25 Červen 2024 - 20:24 | Honza1616 | Který k nám putuje 3000 let zemaná, že je hvězda...
Pondělí, 24 Červen 2024 - 17:36 | Tarman | Nadpis: Jednou za 3000 let Článek: Jednou za 80...
Pondělí, 24 Červen 2024 - 17:33 | MH | > … který přijde jednou za 3 000 let Nechce si...
Pondělí, 24 Červen 2024 - 13:57 | DRK | Ten nadpis mi připomíná jednu větu z posledních...

Zobrazit diskusi