CDR.cz - Vybráno z IT

KOMENTÁŘ - Tvůrci Nyan Cat a Keybord Cat soudí 5th Cell a Warner Bros.

Scribblenauts - Nahled
Ano, víme jaké je datum a ne, toto není opožděný aprílový žertík. Tohle se skutečně děje. Důvod proč se to děje je ovšem absurdní do míry, kdy už to asi není ani zábavné. Charles Schmidt a Christopher Orlando Torres se rozhodli zažalovat 5th Cell a Warner Bros

Jedná se to, že autoři a vydavatelé Scribblenauts za používali jejich "výtvory" jako referenci v již zmíněném titulu bez jejich svolení. Jestli se vám tohle zdá jako vrchol absurdity, tak čtěte dál, zlatá horečka stoupá.

Než se vrhneme do samotné analýzy, tak se koukneme na bojovníky. Na jedné straně máme 5th Cell, tvůrce výborné puzzle hry, která je absolutně přeplněná všemi druhy referencí. Stojí zde spolu s Warner Bros., kteří hru vydali. Na straně druhé máme již zmíněné pány, autory internetových meme hitů. Na první pohled jde možná o malou hrdinou skupinku bojující proti velkému tyranovi v podobě Warner Bros. A ačkoliv existuje desítky důvodu, proč nemít toto studio rád, toto není jeden z nich.

Scribblenauts - Screenshot (01)

Když se podíváme, jak Scribblenauts poškodili samotné tvůrce, zjistíme, že vlastně vůbec nijak. Ze strany Charlese a Christophera se jedná pouze a jenom o snahu vydělání nějakých těch peněz. 5th Cell skutečně žádným způsobem nepoškodil ani jednoho z mužů a přítomnost všech těchto referencí dokonce nebyla použita ani jako marketingový tahoun. Šlo o věc, kterou člověk eventuálně prozkoumal až při samotném hraní. Teprve se rozjíždíme.

V jednom z rozhovorů  obhajoval Torres svoje rozhodnutí  následovně:

"Nemám problém, když si miliony lidí užívají Nyan Cat jako meme a nikdy jsem se nesnažil zabránit jim v kreativním a nevýdělečném využití. Ale toto je pro komerční užití..."

Takové prohlášení je ovšem naprosto irelevantní, jak už jsme vysvětlili výše.

Mnohem zábavnější nám přijde ovšem fakt, že obě tato meme byla patentována až v roce 2010, tedy rok poté, co vyšel Scribblenauts. Nemluvě o tom, že Nyan Cat není vlastně ani originál, veškeré věci v něm jsou převzaté z jiných zdrojů, dokonce i hudba.

Scribblenauts - Screenshot (03)

Věc ovšem může mít i opravdu dalekosáhlé důsledky. Pokud by tento soudní proces vyhráli tvůrci meme, byli bychom nuceni žít ve světě, kde už se nebudou objevovat nádherné hříčky, jako Scribblenauts. 5th Cell bude potrestán za to, že si dovolil vytvořit zajímavou hru, hurhur na ně! Z celého případu je nám značně nevolno, jediný, kdo může nakonec vyjít poškozený je 5th Cell. A přijde nám nesprávné, že se něco takového vůbec děje.

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku KOMENTÁŘ - Tvůrci Nyan Cat a Keybord Cat soudí 5th Cell a Warner Bros.

Žádné komentáře.