CDR.cz - Vybráno z IT

Dvoujádrový elegán se dvěma displeji aneb smartphone, otevři se

Medias W N-05E
Na japonský trh se chystá nový hybridní stroj Medias W od společnosti NEC, vybaven dvojicí 4,3palcových displejů. Disponuje také dvoujádrovým procesorem a Androidem 4.1 Jelly Bean.

Často se setkáváme s rozšířením pracovní plochy na více obrazovek spíše mezi počítači, kde tak konají ti, kteří potřebují ke své činnosti více prostoru na pracovní ploše. Ať už pro větší efektivitu práce nebo kvůli zážitku, například při hraní her. Toho se ale chytli výrobci mobilních zařízení a tabletů, kteří se již dlouho snaží vymýšlet koncepty, jak dostat více displejů na jedno zařízení.

Takových způsobů je několik a světový trh již pár podobných zařízení nabízí. Asi nejbližší tomuto smartphonu je svým konceptem Tablet P od Sony, který byl představen už minulý rok. Obě tyto zařízení mají kloub na delší hraně a jejich "otevřením" získáte dvě obrazovky vedle sebe. Ty nejsou bohužel zcela spojené a to díky rámečkům okolo každé z nich. I tak vám ale oba displeje dohromady nabídnou velkou pracovní plochu podobně, jako tablet.

Přesné označení přístroje je Medias W N-05E a odhalil ho japonský operátor NTT DoCoMo v řadě  nabízených smartphonů. Oba LCD displeje mají velikost 4,3 palce a rozlišení 540 x 960 pixelů. Jejich spojením pak tedy získáte plochu o rozlišení 1080 x 960 pixelů. Displeje můžete ale používat jak současně (například při přehrávání videa), tak i odděleně s tím, že na každém poběží jiná aplikace. Druhý displej může ale rovněž sloužit jako náhrada klávesnice.

Medias W N-05E open_close

Telefon pohání dvoujádrový mobilní procesor MSM8960 od Qualcommu s taktem 1,5 GHz. S ním spolupracuje operační paměť, jejíž velikost činí 1 GB. Dostačující bude určitě i paměť úložiště nabízející 16 GB prostoru. Ten si můžete si ale, díky slotu na microSD kartu, snadno rozšířit. Hardwaru pak dodává energii baterie s kapacitou 2100 mAh (což přiznejme si, je pro napájení dvojice displejů docela málo). Výběr fotoaparátu padl na 8megapixelový, který má navíc i přisvětlovací diodu a natáčí video ve FullHD rozlišení.

Operačním systémem je na tomto přístroji Android ve verzi 4.1 Jelly Bean, speciálně upravený pro využití obou obrazovek. Mezi zbylou výbavu telefonu patří například podpora Wi-Fi a technologie LTE, která dosahuje rychlostí až 100Mbps download a 37,5Mbps upload.

Medias W N-05E triple

Operační systém

Andoid 4.1 Jelly Bean
Displeje
Dvojice 4,3" LCD, 540 x 960 pixelů
Procesor
Qualcomm MSM8960
1,5 GHz, dvoujádrový
Operační paměť
1 GB
Úložiště
16 GB
+ MicroSD slot
Konektivita
Wi-Fi
LTE
Fotoaparát
8 Mpx + přisvětlovací dioda
Baterie
2100 mAh
Rozměry
Tloušťka 12 mm

Na začátku článku jsem koncept tohoto telefonu srovnával s tabletem Tablet P od Sony. Ten je řešený velmi podobně - má také vyklápěcí displej na dvou kloubech. 

Tablet P vypadá spíše jako takové pouzdro na brýle. Má oblé hrany a širší tělo. Pokud chcete displeje rozdělit a tablet zavřete, oba displeje se zaklapnou na sebe a v ruce držíte jen plastové tělo s čočkou fotoaparátu. Pokud to samé uděláte u dnes představovaného smartphonu, děje se tak přesně opačně. Displeje se zavřou zády k sobě a každý z nich je na jedné straně přístroje. Telefon tedy můžete ovládat i v tomto zmenšeném stavu, což je u tabletu od Sony nemožné. Navíc má oproti zmiňovanému tabletu placaté a tenké tělo (o tloušťce 12 mm) a klouby mezi displeji nevyčnívají mimo samotné tělo přístroje. U Tabletu P tomu tak bohužel je.

Sony Tablet PTablet P Sony
Sony Tablet P

Tablet od Sony má dále větší displeje, každý s rozměrem 5,5 palce. Stejnou velikost operační paměti a jen 4GB úložiště. Jeho procesor (nVidia Tegra  2) je také dvoujádrový, má ale nižší takt 1 GHz. Výhodou je pak větší kapacita baterie a to 3080 mAh.

Hybridní smartphone Medias W se dvěma displeji se objeví na japonském trhu v dubnu tohoto roku. Dostupnost ve světě zatím známa není a stejně tak ani cena, za kterou si ho budou moci zájemci pořídit. Mě osobně koncept docela zaujal, řekl bych, že se máme na co těšit.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dvoujádrový elegán se dvěma displeji aneb smartphone, otevři se

Žádné komentáře.