CDR.cz - Vybráno z IT

Meta: Poplatek nevyřeší finanční problémy evropských telekomunikačních operátorů

Zdroj: Shutterstock

Společnost Meta Platforms se ohradila proti snahám evropských telekomunikačních operátorů, aby velké technologické korporace hradily dodatečné náklady na sítě. Meta naopak tvrdí, že toto řešení není efektivní a ignoruje vysoké investice, které tyto společnosti již do sítí vložily.

Kevin Salvadori, viceprezident sítí společnosti Meta, a Bruno Cendon Martin, vedoucí oddělení reality labs wireless, uvedli na blogu, že jsou si vědomi finančních problémů, kterým čelí evropští telekomunikační operátoři. Nicméně, návrhy některých operátorů na zavedení síťových poplatků pro poskytovatele aplikací obsahu, jako je Meta, nejsou podle nich žádným účinným řešením. 

Telekomunikační lobbistická skupina ETNO však tvrzení Mety zametla pod stůl a upozornila na vysoké náklady, které budou v nadcházejících letech nezbytné. Podle mluvčího je prý stále nutné investovat 174 miliard eur do evropských sítí, aby se uspokojily jejich potřeby. Myslí si, že mezinárodní technologické firmy by měly přispět k vyplnění této mezery, protože jsou závislé na provozu evropských sítí stejně jako ostatní. Očekává se, že průměrný uživatel internetu bude spotřebovávat až 40krát více dat než v současnosti. 

Zdroj: Shutterstock

Nelze ovšem opomenout skutečnost, že už jen těmi miliardovými investicemi do aplikací a platforem, Meta vlastně soustavně vytváří poptávku pro telekomunikační operátory, a ti si následně účtují poplatky za přístup k internetu - ušetří díky tomu až 6 miliard dolarů ročně.

Podle Salvadoriho a Martina, Meta odmítla námitky poskytovatelů telekomunikačních služeb, že rozšíření metaverza zatíží kapacitu infrastruktury. Argumentují tím, že to nevyžaduje od telekomunikačních operátorů zvyšovat kapitálové výdaje na větší investice do sítí.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Meta: Poplatek nevyřeší finanční problémy evropských telekomunikačních operátorů

Žádné komentáře.