CDR.cz - Vybráno z IT

Meta začne shromažďovat data od uživatelů Quest headsetů

Zdroj: Shutterstock

Společnost Meta, dříve známá jako Facebook, přináší novou politiku shromažďování dat pro uživatele svých náhlavních souprav Meta Quest. Tato změna vyvolává otázky týkající se hlavně soukromí a bezpečnosti dat. Odhalme tedy, jaké informace Meta bude sbírat a jak se to může dotknout uživatelů.

Ve středu společnost Meta oznámila, že začne sbírat anonymizovaná data od uživatelů svých náhlavních souprav Quest. Tyto informace zahrnují sledování pohybu rukou, těla a očí, data z fotoaparátu, informace o fyzickém prostředí uživatele a události ve virtuální realitě, kterých se účastní.

V e-mailu zaslaném uživatelům Questu v pondělí Meta poznamenává, že společnost dosud shromažďuje data nezbytná pro správné fungování zařízení, ale nová aktualizace softwaru umožní sběr a agregaci anonymizovaných dat o používání zařízení. Tyto anonymizované informace budou použity k vylepšení uživatelských zkušeností a produktů Meta Quest.

Podle odkazované stránky nápovědy o sdílení dat Meta může shromažďovat anonymizované verze různých údajů, včetně zvukových dat, sledování pohybu rukou, těla a očí, informací o fitness, informací o fyzickém prostředí a událostí ve virtuální realitě.

Meta tvrdí, že data budou anonymizovaná a neidentifikují konkrétní uživatele. Nicméně, opakovaně jsme byli svědky případů, kdy anonymní data byla propojena s osobními informacemi, což vyvolává obavy o soukromí a bezpečnost. FTC momentálně vedou případ proti společnosti Kochava kvůli deanonymizaci geolokačních dat.

Zdroj: Shutterstock

Obavy z datového sběru v oblasti virtuální reality nejsou nové. V minulosti, kdy se divize virtuální reality Meta ještě jmenovala Oculus, se objevily otázky ohledně sběru osobních údajů. Senátor Al Franken dokonce požadoval informace o rozsahu, v jakém může Oculus sbírat tyto osobní údaje.

V roce 2020 společnost Facebook, dříve vlastník Oculusu, čelila kritice kvůli požadavku, aby uživatelé migrovali na účet Facebooku pro používání svých headsetů Oculus. Tato kontroverze vyvolala dočasné pozastavení prodeje v Německu a nakonec vedla k oddělení účtů VR od účtů sociálních médií.

Je důležité, aby uživatelé byli informováni o tom, jaká data Meta sbírá a jak budou použita. I když společnost tvrdí, že data jsou anonymizována, je důležité udržovat obezřetnost a zvážit, jak moc jsou ochotni sdílet své osobní údaje výměnou za vylepšené uživatelské zážitky. Bezpečnost a soukromí uživatelů by měly být vždy na prvním místě.

Diskuse ke článku Meta začne shromažďovat data od uživatelů Quest headsetů

Čtvrtek, 29 Únor 2024 - 18:37 | barakoas | Zacne? Dle me to uz davno delaj...

Zobrazit diskusi