CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft asi nemá co dělat: začíná vyrábět chytrou podprsenku

Snímek obrazovky 2013-12-06 v 11.53.20
Místo toho, aby se redmondský gigant soustředil na vychytávání chyb ve svém dominantním operačním systému, věnuje čas módě, konkrétně dámskému spodnímu prádlu. Plánuje chytrou podprsenku, která předchází "emočnímu přejídání". Jak to bude fungovat?

Nápad Microsoftího centra pro výzkum nejspíš vzešel z celosvětové oblíbenosti nejrůznějších kulinářských projektů a knih. S oblíbeností jídla totiž souvisí i tloustnutí a tedy dietní plány. Člověk může využít nepřeberného množství služeb na internetu, případně mobilních aplikací, které hlídají hodnoty kalorií a doporučují zdravý jídelníček. Je všeobecně známo, že člověk je náchylný k přejídání, když jeho stresová hladina dosahuje vysoko. Řešením může být upozornění na stres. Microsoft to ale chce vzít z gruntu a použít vlastní senzory na těle. Vezměme v potaz, že diety drží často ženy a zvolme kus oblečení, který nosí neustále na těle. Tím pohodlnějším je podprsenka.

Publikovaný dokument [PDF] k projektu specifikuje zařízení, které funguje jako podprsenka, ale navíc obsahuje senzory pro měření nálady v reálném čase. Jeden z nich je elektrodermální senzor (EDA) a měří úroveň pocení kůže. Další senzor umístěný u srdce se stará o EKG a systém obsahuje také akcelerometr a gyroskop.

Snímek obrazovky 2013-12-06 v 11.53.30

Umístění EKG senzoru přináší údajně výborné výsledky, rozhodně prý lepší než senzory níže na těle. Všechna tato data jsou vyhodnocována a systém umí upozornit uživatele ve chvíli, kdy by úroveň stresu pravděpodobně mohla způsobit přejídání.

Microsoft testoval systém na ženách a naměřil 75% úspěšnost měření, což není podle nás moc dobrý výsledek. Další nevýhoda je, že se musí chytrá podprsenka nabíjet každé 3-4 hodiny. Microsoft má do reálné produkce a hlavně do použitelnosti produktu před sebou tedy ještě hodně dlouhou cestu. 

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft asi nemá co dělat: začíná vyrábět chytrou podprsenku

Pondělí, 9 Prosinec 2013 - 13:46 | DrStr | Vidíte a přitom by stačilo jen vymyslet, jak tam...
Sobota, 7 Prosinec 2013 - 08:51 | Pety | To je v pořádku - dělají to kvůli nám.
Pátek, 6 Prosinec 2013 - 23:46 | Izak | Mhhh zeny jsou asi jedine, ktere daji za spodni...
Pátek, 6 Prosinec 2013 - 21:06 | lto | Snad bys nechtěl zkoušet trojhmat ! :)
Pátek, 6 Prosinec 2013 - 17:21 | šarik | Jak asi bude vypadat BSOD? Jak asi budou chodit...

Zobrazit diskusi