CDR.cz - Vybráno z IT

Méně patlání po displeji. Malá klávesnice s podporou gest od Microsoft Research

touchless-windows-8.jpg
Nové video z výzkumného střediska Microsoft Research odhaluje snahu vytvořit mechanickou klávesnici s podporou bezdotykových gest. Podívejte se na demonstrační video v dnešním článku…

Ovládání pomocí gest je pro Microsoft velmi zajímavé téma s otevřeným prostorem pro seberealizaci. S Windows 8 se uplatnění klávesových zkratek a rozšíření nabídky dotykových gest na touchpadu dostalo znovu do popředí zájmu. Nový projekt Microsoft Research však gesta přenáší nad klávesnici, tedy zde vzniká snaha provádět gesta bez dotyku.

Na videu níže si můžete prohlédnout živou demonstraci tohoto projektu. Malá mechanická klávesnice ukrývá v prostorách mezi jednotlivými klávesami infračervené senzory. Ty do určité výšky nad klávesnicí snímají pohyb prstů a na základě vyvíjené algoritmizace vyhodnocují potenciální gesto uživatele.

Trochu matoucí je však samotné testování této technologie na malé klávesnici. Nabízí se tak vysvětlení, že hlavní záměr tohoto projektu je jej připravit pro použití v příslušenství Microsoft Surface. Na druhou stranu ale Touch Covers nedisponuje mechanickou klávesnicí, a tak současná funkční podoba nebude pro nasazení v rámci tohoto druhu příslušenství možná. Inu, zřejmě se připraví něco nového.

 motion-sensing-keyboard.jpg

Závěry jsou však těžké a i zbytečné nyní dělat, oficiálního vyjádření a tím pádem rozuzlení se zatím stejně nedočkáme. Je ale určitě dobré vědět, jakým směrem se myšlení Microsoftu v tomto ohledu vydává. Zařízení typu Leap Motion pravděpodobně nejsou z pohledu Microsoftu tolik lákavé, zřejmě právě z důvodu implementace do kompaktnějších přenosných zařízení typu tablet či hybrid aj.

Co na senzory v klávesnici říkáte vy? Líbilo by se vám takové řešení? Upřednostnili byste jej před „patláníčkem“ po displeji či výše zmíněným řešením Leap Motion? 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Méně patlání po displeji. Malá klávesnice s podporou gest od Microsoft Research

Úterý, 29 Duben 2014 - 11:15 | doctorX doctorY | patlani po displayi je nesmysl, mys je hoodne...
Úterý, 29 Duben 2014 - 11:09 | Janadruhou | Proč se furt někdo snaží vytlačit myš s...
Úterý, 29 Duben 2014 - 09:06 | Vincent | Mně to přijde jako skvělé řešení a na svém stole...
Úterý, 29 Duben 2014 - 04:20 | doctorX doctorY | tohle ovladani gesty jsem tu uz videl, nevim ale...

Zobrazit diskusi