CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft Surface Pro: Cena míří k tisíci dolarů, možná dostupnost před Vánocemi

surface-pro
Microsoft Surface RT je již nějaký ten pátek mezi námi (konkrétně oficiálně od 26. října). Jelikož s novými Windows 8 se vydal do boje o uživatelskou přízeň zcela sám, otazníky tak zůstávají viset nad jeho sofistikovanějším bráškou – Surface Pro.

Microsoft zatím žádnou oficiální zprávu o dostupnosti či prodejní ceně verze Pro neuveřejnil. Internetové vlny před pár dny rozvířil německý prodejce Notebook.de, který možná nedopatřením (možná trochu úmyslně – kdo ví) uveřejnil na svém webu nabídku před-objednávky právě na Microsoft Surface Pro. Aktuálně již není nabídka přístupná, po internetu koluje pouze níže uvedený screenshot.

surfacepro-notebookDE

První zprávy o dostupnosti Pro verze hovořily, že na světlo světa se zařízení dostane nejdříve po novém roce, v průběhu ledna 2013. Nejen novináře tak trochu zarazila informace z výše uvedeného screenu, která uvádí dostupnost v průběhu 3 - 4 týdnů. Znamená to snad uvedení produktu ještě před Vánoci? Upřímně my pochybujeme, ale kdo ví…

Každopádně druhou zajímavou informací je bezpochyby koncová cena. Surface Pro bude distribuován ve dvou verzích s rozdílnou kapacitou uživatelské paměti, konkrétně 64 GB a 128 GB. Pokud budeme německému zdroji alespoň pro orientaci věřit: cena modelu s větší pamětí ukazuje na číslo 909 EUR (1 163 USD, 23 000 CZK), druhá varianta s menší pamětí pak na částku 809 EUR (1 035 USD, 20 500 CZK). Ceny jsou uváděny včetně DPH.

I když není ani jedna z výše uvedených informací redmonským gigantem potvrzena – Microsoft se zřejmě snaží striktně dodržovat "nový" marketingový princip utajování detailů do posledního okamžiku – dá se jim alespoň pro představu i bez tohoto ověření docela věřit. Verze Pro na rozdíl od RT nabídne nejen více výkonu po stránce hardwarové specifikace samotného zařízení, ale také bezproblémovou kompatibilitu s běžnými desktopovými aplikacemi, které si zkrátka na RT verzi nespustíte. Naproti tomu nebude mít ve své základní nabídce balíček Office, což možná ale pro firemní zákazníky je trochu úleva. RT verze totiž sice kancelářským balíčkem disponuje, z hlediska licencování se však jedná o nekomerční verzi – pro domácí účely, studentská edice. Pro nasazení ve firemní sféře je tak nutné zakoupit odpovídající novou licenci.

Operační systém
Microsoft Windows 8 Professional
Displej
26,92 cm (10,6 ") Full HD ClearType multitouch displej (1920 × 1080)
Procesor
Intel Core i5 (3. generace)
Operační paměť
4 GB
Grafika Intel HD Graphics 4000
Úložiště
64 / 128 GB
Konektivita
WLAN 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
Rozhraní
microSDXC, USB 3.0, 1× mini DisplayPort
Baterie
42 Wh
Hmotnost
900 g

Závěrem nutno ještě podotknout, že ze screenshotu není také úplně jasné, zdali odprezentovaná cena je cena za Surface a příslušenství (Touch/Type cover) či pouze za samostatný Surface.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft Surface Pro: Cena míří k tisíci dolarů, možná dostupnost před Vánocemi

Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 16:48 | Richmond | Bože, když už vám dojde, že je to normální cena...
Čtvrtek, 15 Listopad 2012 - 13:17 | BTJ | Cena ala Apple .... takze cekame dal:)

Zobrazit diskusi