CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft ukázal mobilní datové centrum v kontejneru, využije ho SpaceX od Muska

Společnost Microsoft se snaží přijít na to, jak zajistit, aby jejich datová centra byla co nejmobilnější a tím se stala dostupná všude tam, kde bude potřeba. Jedním z prvních klientů je třeba i známá společnost SpaceX Elona Muska.

Zdroj

Microsoft již delší dobu řeší možnosti, jak přiblížit své servery blíže koncovým uživatelům. Nedávno provedla pokus s data centrem potopeným na mořském dně, který dopadl pozitivně. Nyní Microsoft zkouší zabalit celé datové centrum do přehledného kontejneru, který je mobilní a může jej dovést i do těch nejvzdálenějších končin světa či všude tam, kde je poskytování cloudových služeb složité.

Společnost Microsoft je navíc připravena použít své modulární datové centrum Azure (MDC) jako mobilní velitelské centrum při humanitárních či vojenských misích. Manažer společnosti Microsoft Azure prohlásil: „Na celém světě existuje velká potřeba po cloudové výpočetní a úložné kapacitě v oblastech s nepříznivými podmínkami, kde nízká komunikace, narušení dostupnosti sítě a omezený přístup ke specializované infrastruktuře brání využívat výhody cloudového výpočtu. MDC to řeší tím, že přináší Azure do těchto prostředí a poskytuje výpočetní prostředky v měřítku datového centra nejblíže tam, kde jsou potřeba."

Zdroj

Celé MDC je pak umístěno v masivní jednotce odstíněné od radio-frekvenčních signálů. Datové centrum je tak schopno nabídnout výpočetní a úložné prostory, které fungují s architekturou Azure Stack Hub i v opravdu náročných podmínkách. MDC má již dokonce svého prvního klienta, konkrétně SpaceX od Elona Muska.

Z tohoto důvodu dokonce Microsoft zahájil projekt Azure Space, který bude MDC specializovat obecně pro práci se společnostmi zabývající se vesmírným průmyslem. Pro SpaceX jde o ideální řešení, protože MDC se připojuje přes satelitní širokopásmové připojení Starlink právě společnosti SpaceX. V myšlence mít datové centrum mobilní a přenositelné je určitě velký potenciál a kdo ví, třeba se toto datové centrum jednou objeví na Marsu.

Diskuse ke článku Microsoft ukázal mobilní datové centrum v kontejneru, využije ho SpaceX od Muska

Žádné komentáře.