CDR.cz - Vybráno z IT

Microsoft uveřejnil zdrojové kódy MS-DOS

Společnost Microsft uveřejnila zdrojové kódy k MS-DOS 1.25 a 2.0 pomocí populárního serveru GitHub. Microsoft si však výslovně nepřeje, aby tento kód byl použit k modifikacím nebo dalšímu vývoji.

Mnozí z nás si jistě nostalgicky vzpomínají na operační systém MS-DOS. Tento jednoduchý operační systém byl jeden z prvních počinů společnosti Microsoft, který se uvedl do prodeje již v prosinci roku 1980. MS-DOS však není čistým dílem Microsoftu, nýbrž se původně jednalo o systém 86-DOS navržený Timem Patersonem, který Microsoft zakoupil od společnosti Seattle Computer Products za cenu $75 000. V dalších letech byl pak MS-DOS licencován firmě IBM a distribuován jako IBM PC DOS.

Nyní Microsoft uveřejnil kompletní zdrojové kódy systému MS-DOS ve verzi 1.25 a 2.0, které byly poprvé představeny v roce 1983. I když MS-DOS 1.25 má pouhých 7 souborů, jedná se o dost komplikovaný kus kódu, který je napsaný v assembleru pro procesory 8086. Za to ve verzi 2.0 obsahoval MS-DOS již okolo stovky souborů.

Od té doby společnost Microsoft lehce navýšila počet souborů ve svém operačním systému. Překvapivé je, že tyto zdrojové kódy jsou k dispozici z populárního serveru GitHub, který vlastní od června 2018 přímo Microsoft.

Není to však poprvé, co Microsoft uveřejnil zdrojový kód MS-DOS. Již v roce 2014 byl v Computer History Museum uveřejněn kód jedné z prvních verzí, což nemusí být pro každého snadno dostupné. Proto byl nyní zvolen server GitHub. Microsoft však dodal, že celý kód uveřejnil pro možnost prohlížení, ale nepřeje si, aby kdokoliv pokračoval ve vývoji nebo vytvářel jakékoliv modifikace.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Microsoft uveřejnil zdrojové kódy MS-DOS

Žádné komentáře.