CDR.cz - Vybráno z IT

Click-ARM aneb jak vznikl PuzzlePhone a první modulární tablet

nepřehlédněte
Phoneblocks 0
Již před nějakým časem jsme vás informovali o slibné konkurenci pro Google ARA. Byl jím PuzzlePhone. Nyní se ale dostáváme k informaci, že si projekt typu Googe ARA nebo PuzzlePhone můžete rozjet i vy sami. Nevěříte?

Click-ARM je totiž novou rozvíjející se modulární platformou, kterou využívá výše zmíněný PuzzlePhone nebo samotný tablet Click-ARM One. Základní deska je postavená na základě ARM (Advance Removable Modules), jinými slovy na ni můžete připojit všechny moduly od Click ARM. Aby se ale předešlo omezené možnosti výběru a vy nebyli odkázáni nakupovat pouze u jedné společnosti, nachází se na základní desce také mini-PCI-express konektory, díky kterým můžete připojit jakoukoli existující technologii, která podporuje tyto standardy a bude kompatibilní s operačním systémem zařízení. Prozatím je podporován opensourcový Linux (Android, Ubuntu, Tizen…).

Puzzlephone

Click-ARM je také otevřený pro začínající podnikatele. Jako podnikatel si můžete postavit vlastní zařízení, dát mu svou vlastní značku a prodávat dál. Jedinou podmínkou je zmínit, že zařízení je postavené na základě Click-ARM. Pokud podmínku splníte, dostanete i patřičné licencování. Ukázkovým příkladem znovu zmiňme PuzzlePhone, který není nic jiného než rozvíjející se firma, která využívá komponentů Click-ARM.

Samozřejmě nemusíte rovnou prodávat celý telefon, ale můžete začít s tvorbou určitých modulů a kombinovat složení RAM, taktu procesoru a paměti zařízení.

Click Arm One

Pokud ale nejste tak ambiciózní, již teď si můžete objednat PuzzlePhone nebo tablet Click-ARM One. Počátečními parametry jistě neoslní, ale v brzké době nebude problém moduly upgradovat na vámi požadované. Vývoj ARM Store je již v plném proudu. Články by navíc měly být kompatibilní mezi všemi zařízeními, která jsou postavená na základech Click ARM. Omezující tedy s největší pravděpodobností budou pouze fyzické rozměry. Stále zde ale bude téměř neomezená možnost díky mini-PCI-express konektorům.

Click-ARM navíc nevytváří své komponenty - procesory, RAM paměti, displeje atd. - někde doma na klíně, ale spolupracuje s renomovanými společnostmi. Namátkou zmiňme například Samsung, od kterého využívá ve svém prvním tabletu procesor Exynos 4412. Do budoucna bychom tedy mohli počítat s modulem, který bude obsahovat třeba i nový osmijádrový Exynos, který je ve vlajkové lodi Samsung Galaxy S6.

Zte Block PhoneGoogle Ara

Nebudeme ale předbíhat. V konečném důsledku však tento projekt jistě zaujme širší publikum, protože zde nebudete limitováni pouze na jednoho výrobce jako například u Google ARA.

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Click-ARM aneb jak vznikl PuzzlePhone a první modulární tablet

Neděle, 8 Březen 2015 - 17:35 | petr22 | Nevymenitelna baterii neexistuje....... U kazdeho...
Pátek, 6 Březen 2015 - 16:32 | HKMaly | Kdyz jsi tak zminil IBM PC standard ... vis PROC...
Pátek, 6 Březen 2015 - 02:47 | BTJ | Troufnu si opet predpovedet nevyhnutelne .......

Zobrazit diskusi