CDR.cz - Vybráno z IT

NASA bude mít nový vesmírný oblek Z-2, v anketě zvítězil model Technology

nepřehlédněte
Nasa Z 2 Final Suit
Souboj kombinéz skončil. Jak se vám líbí vzhled nového modelu Z-2 pro nadcházející testovací sezónu pro účely NASA?

Americká kosmická agentura NASA vyrábí svým astronautům pro testovací účely na planetě Zemi speciální kombinézy. V roce 2012 vznikl první takový vesmírný oblek s pojmenováním Z-1, který svými použitými barvami silně připomínal Buzze Rakeťáka z filmu Toy Story. NASA vymyslela pro novou generaci oděvu Z-2 hned tři odlišné varianty Biomimicry, Technology a Trends in Society, které se nedávno utkali v nelítostném veřejném hlasování na stránkách NASA.

Návrhy na oblek Z-2: Biomimicry, Technology a Trends in Society

Kostky byly vrženy a hlas lidu zvolil pro nastávající sezónu platformu Technology s výraznými modrými prvky z elektroluminiscenčního drátu. Model Technology vyhrál s velkou převahou, získal 63,1 % z celkového počtu 233 431 hlasů. Na druhém místě se umístil model Biomimicry s 22,7 % a poslední příčka patřila Trends in Society.

Vítězný oblek Z-2 je sice pouze prototypem skutečného vesmírného obleku, avšak není vyloučeno, že některé prvky budou nakonec využity i ve finální verzi kombinézy pro kosmonauty, kteří se vydají pracovat na Mars. "Každý nový oblek Z-Series posouvá nejnovější technologie, jež budou jednoho dne použity v oblecích prvních lidí, kteří budou kráčet po Rudé planetě," uvedla NASA.

Nasa Suit Statistics Final

K výrobě obleku mají být využity díly vytisknuté na 3D tiskárně a některé části se budou vyrábět přesně na míru astronauta. Torzo z odolného kompozitu bude doplněno o flexibilní materiál, který má nositele chránit před extrémními teplotami, radiací a nárazy mikrometeoritů. Prototyp má být hotov na podzim 2014, kdy může začít jeho testování ve vakuových komorách, ve speciálním výcvikovém bazénu a na umělém terénu, který imituje skalnatý povrch na Marsu.

Aktuální informace a fotografie z výroby kombinézy můžete sledovat na této stránce.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NASA bude mít nový vesmírný oblek Z-2, v anketě zvítězil model Technology

Žádné komentáře.